Brâncuși (se) filmează – conferință și proiecție de imagini inedite

Institutul Cultural Român de la Madrid organizează în data de 10 martie, în sala de teatru a Institutului Francez din Madrid, un eveniment inedit dedicat personalității lui Contantin Brâncuși pornind de la imagini de arhivă filmate de sculptor însuși.

Vor fi proiectate fragmente dintr-un montaj cu imagini filmate de Brâncuși în anii ’20 cu o cameră de 35 mm primită cadou de la Man Ray, dar și cu camera Zeiss Ikon Kinamo pe care artistul a cumpărat-o în 1932 și cu care a continuat să filmeze până în 1939. Spectatorii îl vor putea vedea pe sculptor lucrând în studioul său parizian, întâlnindu-se cu prieteni precum Marcel Duchamp, Ezra Pound, Victor Brauner sau observând, prin intermediul camerei de filmat, interacțiunea dintre sculpturile sale și lumină ori arta dansului. De asemenea, vor fi înregistrările făcute de Brâncuși în România, în 1938, din timpul instalării sculpturilor din ansamblul monumental de la Târgu Jiu. Prezentat pentru prima dată în 2011, în cadrul expoziției „Images sans fin. Brancusi, film et photographieˮ de la Centre Georges Pompidou din Paris, filmul mut a putut fi pus în valoare grație fotogramelor donate de artist statului francez în 1957.

Proiecția va fi însoțită de o conferință susținută de Philippe-Alain Michaud, conservator la Muzeul de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris, care va vorbi despre modul în care filmul, prin dinamismul și jocul de lumină pe care le permite, contribuie la degajarea esenței sculpturilor artistului român.

Philippe-Alain Michaud este istoric de artă și cercetător, responsabilul colecției de filme de artă a Muzeului Național de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris. Cercetările sale se axează îndeosebi pe legăturile dintre arta plastică și cinema. A curatoriat diverse expoziții, printre care expoziția din 2011 menționată anterior, ocazie cu care a realizat și un montaj intitulat Brancusi filme (1922-1939). Dintre studiile publicate de Michaud amintim: Aby Warburg et l’image en mouvement (Paris, 1998 / New York, 2002); Le peuple des images (Paris, 2002); Sketches. Histoire de l’art, cinéma (Paris, 2006).

Proiectul este organizat în colaborare cu Institutul Francez din Madrid și face parte din seria de manifestări organizate pentru celebrarea Lunii Francofoniei.

Tradiția francofoniei la ICR Madrid

Intitutul Cultural Român de la Madrid participă pentru al șaselea an consecutiv la evenimentele dedicate sărbătoririi francofoniei în Spania. La fiecare ediție, Institutul propune proiecte culturale care reliefează legăturile culturale dintre Franța și România, fie în prezent, cum a fost cazul concertului de jazz al grupului Ramona Horvath Trio, în 2015, fie din trecut, prin activități dedicate în anii anteriori unor personalități precum Panait Istrati ori Sergiu Celibidache.