Convorbiri oficiale ale preşedintelui Klaus Iohannis la Ierusalim

Preşedintele Klaus Iohannis a avut astăzi convorbiri oficiale la Ierusalim, cu preşedintele şi cu premierul Israelului, depre dezvoltarea cooperării, în special în domeniul economic, şi despre problemele de securitate din regiune. Potrivit trimisului Radio România, Oana Bâlă, cei doi preşedinţi au spus la conferinţa lor de presă că tradiţia bunelor relaţii bilaterale este o bază pentru extinderea lor în folos comun.

Reporter: România acordă o importaţă specială relaţiilor cu statul Israel – a afirmat preşedinte Klaus Iohannis şi a precizat că ţara noastră îşi doreşte să devină un centru regional de promovare a educaţiei cu privire la Holocaust şi la combaterea antisemitismului. Şeful statului a adăugat că a venit în Israel cu dorinţa de a dezvolta noi domenii de coperare, precum inovaţia, cercetarea şi tehnologia şi a menţionat că cele două ţări au un dialog foarte bun şi pe teme legate de actualitate internaţională.

Klaus Iohannis: Înţelegem asigurarea securităţii Israelului ca un subiect axiomatic, pentru care nu există compromisuri. Combaterea terorismului este un angajament ferm al agendei politice externe a Romaniei. Orice cooperare cu Israelul în lupta împotriva terorismului va fi o contribuţie comună la atingerea obiectivului major de a aduce pacea şi bunăstarea pe glob.

Reporter: La rândul său, preşedintele preşedintele israelina, Reuven Rivlin, a susţinut că România a păstrat o relaţie foarte bună cu statul Israel, care îl ultimele decenii şi-a găsit expresia în comerţ, ştiinţă sau economie.

Reuven Rivlin: Elogiez sprijinul dumneavoastra, exprimat nu o dată faţă de Israel şi pentru dezvoltarea vastelor relaţii cu ţara noastră. Deja noi cooperam în domenii de strategie şi de aparare. Israelul este interesat şi se va bucura să lărgească colaborarile în domeniul ciberneticii, agriculturii, sănătăţii, industriei şi dezvoltării.

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a mai avut convorbiri cu prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu, iar în a doua parte a ziei, şeful statului şi soţia sa, Carmen Iohannis, se vor întâlni cu Patriarhul Greco-Ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea şi vor vizita împreună Biserica Sfântului Mormânt.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie