Levănţica, planta aromatică a anului 2016

lavanda

Levănţica sau lavanda (denumire ştiinţifică: Lavandula angustifolia) este planta aromatică a anului 2016.  Totodată, ea este punctul central al competiţiei „Planta aromatică a anului”, ajunsă la a patra ediţie. Concursul doreşte să atragă idei interesante pentru a întrebuinţa levănţica în diverse domenii precum horticultură, artă, cultură, ştiinţă sau cosmetică. Proiectele se pot depune până la 30 august 2016. „Planta aromatică a anului”, aleasă de Asociaţia Grupurilor Profesionale Aroma Therapy din Austria (VAGA), este o iniţitivă menită să sensibilizeze opinia publică asupra efectelor ierburilor şi plantelor aromatice pentru sănătătate şi să le sublinieze importanţa socio-culturală.

Levănţica este o plantă medicinală şi aromatică, originară din zona Mării Mediterane, fiind cunoscută încă din Antichitate. Romanii foloseau plantele pentru a parfuma băile. Originea cuvântului „lavandula” vine de la latinescul „lavare” care înseamnă „a spăla”.

levanticaLavanda cultivată în scopuri medicinale, culinare, ornamentale şi este des utilizată în industria parfumurilor şi a produselor cosmetice. Are un puternic efect calmant şi în medicină se recomandă pentru tratarea afecţiunilor nervoase, bolilor de inimă (de origine neuro-vegetativă), stărilor de slăbiciune, migrenelor şi ameţelilor. Totodată, prin uleiurile pe care le conţine are efecte benefice în tratarea afecţiunilor hepatice şi biliare. De asemenea, are efecte antibacteriene, antispastice şi antiinflamatorii. Florile şi uleiul de levănţică sunt folosite pentru a atenua tensiunea musculară, anxietatea, pentru a stimula circulaţia şi pentru a alunga insomnia. În scop culinar, mugurii şi frunzele de lavandă se folosesc la prepararea diverselor mâncăruri cu legume, cu fructe de mare, deserturilor, siropurilor, sosurilor şi conferă o aromă fină brânzeturilor din lapte de capră. Este unul din ingredientele ierburilor de Provence, un amestec de plante medicinale inventat la începutul anilor 1970. Levănţica se cultivă în România şi în multe regiuni din întreaga lume, precum Franţa, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Rusia, Norvegia, India, Japonia, Africa, Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia.

 „Planta aromatică a anului” pentru 2015 a fost salvia.

 Ada Ionescu