Premierul Dacian Cioloş declară că este esenţială implementarea acordului de readmisie cu Turcia

Premierul Dacian Cioloş declară că este esenţială implementarea acordului de readmisie cu Turcia. La summitul de la Bruxelles, premierul român a afirmat că liderii europeni speră să existe un angajament al Turciei pentru implementarea acordului de readmisie, care este esenţial pentru a putea opri fluxul migrator. Revine cu informaţii din timpul summitului Uniunea Europeană-Turcia de la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.

Reporter: Liderii europeni analizează o nouă propunere venită din partea Turciei, prezentată aici de premierul turc, Ahmet Davutoğlu. Şefii de stat şi de guvern au la dispoziţie câteva ore pentru a analiza această nouă cerere a Ankarei şi, potrivit unor surse de aici, ar fi vorba de nouă sumă de bani cerută de Turcia Uniunii Europene, în afara celor trei miliarde de euro promise deja. Davutoğlu va veni din nou să discute cu liderii europeni în această seară. La cină, acum, el are o întrevedere cu secretarul al NATO, Jens Stoltenberg. Turcia reproşează UE întârzierile în a acorda cele trei miliarde de euro pentru refugiaţii de pe teritoriul acestei ţări. Amintesc că Uniunea Europeană a promis Turciei, în afară de cele trei miliarde de euro, conform planului de acţiune, pentru a stopa afluxul de imigranţi spre Europa, suspendarea vizelor, în câteva luni, şi relansarea procesului de aderare a Turciei. Rămâne de văzut dacă liderii europeni vor face concesii Ankarei în această seară. Între timp, mai multe asociaţii internaţionale ale jurnaliştilor critică gestul autorităţilor turce de a suprima libertatea presei de la cotidianul turc „Zaman”, de opoziţie, care a fost aservit guvernului, şi de a dispersa manifestaţiile de susţinere a redacţiei acesteia. Voi reveni cu informaţii în următoarele emisiuni informative.

Realizator: Amintim că premierul Dacian Cioloş se află într-o vizită de două zile la Bruxelles. Mâine, el va avea întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Miercuri, premierul României va efectua o vizită în Olanda.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie