Scrisoare deschisă adresată liderilor lumii de 70 de celebrităţi, cu ocazia zilei de 8 martie

„62 milioane de fete nu pot merge la şcoală. O jumătate de miliard de femei nu ştiu să citească. 155 de ţări au încă legi discriminatorii la adresa femeilor.”

În ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, celebrităţi internaţionale din toate domeniile s-au alăturat campaniei organizaţiei ONE – care luptă pentru reducerea sărăciei extreme şi prevenirea bolilor în Africa. Bono, Charlize Theron, Oprah Winfrey, Condoleezza Rice, Muhammad Ali, Meryl Streep, Robert Redford, Elton John sunt doar câteva din cele 70 de nume care au semnat următoarea scrisoare deschisă:

„Stimaţi lideri mondiali,

Nicăieri în lume femeile nu au aceleaşi oportunităţi ca şi bărbaţii. Nicăieri. Dezbateri pe această temă au loc pretutindeni, dar cele mai des afectate de inegalitatea de gen – fetele şi femeile care trăiesc în sărăcie extremă – nu sunt menţionate în discuţii. Acest lucru trebuie să se schimbe. Lupta pentru egalitatea de gen este globală. În jur de 62 milioane de fete nu pot merge la şcoală. O jumătate de miliard de femei nu ştiu să citească. 155 de ţări au încă legi discriminatorii la adresa femeilor.
Anul trecut, v-aţi angajat să combateţi sărăcia extremă şi, pentru că sărăcia este legată şi de discriminarea femeilor, aţi promis să abordaţi problema inegalităţii de gen care perpetuează această situaţie.
Anul acesta există o serie de oportunităţi istorice care pot testa angajamentul dumneavoastră de a face un progres real, concret, în această direcţie:
Finanţarea summiturilor „Nutrition for Growth” şi „Global Fund” din 2016 pentru a ajuta fetele şi femeile să lupte împotriva virusului HIV şi a malnutriţiei, pentru că este revoltător să constatăm că 74% din persoanele nou infectate cu virusul HIV în rândul adolescenţilor din Africa sunt fete, iar 40% din femeile de pe acest continent suferă de anemie, ceea ce determină o mortalitate de 20% în rândul femeilor însărcinate.
Elaborarea de politici care să susţină femeile la nivel economic: acces la electricitate, conectivitate, educaţie şi justiţie, astfel încât acestea să poată căpăta dreptul de a deţine proprietăţi, de a-şi deschide o afacere şi de a decide când şi dacă vor să se căsătorească.
Furnizarea de date statistice mai solide privind fetele şi femeile din întreaga lume, pe care nu le putem vedea, nu ştim că există şi deci, nu le putem susţine încă.
Ziua Internaţională a Femeii trebuie să fie dedicată evoluţiei fetelor şi femeilor de pretutindeni.”

Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images
Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images

Sursa: www.time.com

Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă