Unele medicamente ar putea dispărea de pe piaţă

Unele medicamente ar putea dispărea de pe piaţă, după ce mai mulţi producători şi-au anunţat intenţia a nu mai comercializa în România produse devenite nerentabile. După cum ne-a transmis redactorul nostru, Marilena Frâncu, la Agenţia Naţională a Medicamentului s-au primit, în ultimul an, peste o mie de astfel de notificări. În aceste condiţii, ţara noastră are la dispoziţie un an pentru găsirea unor soluţii terapeutice alternative, astfel încât tratamentele pacienţilor să nu fie întrerupte, a declarat vicepreşedintele Agenţiei, Marius Tănase.
Marius Tănase: Au fost 1.175 de notificări de necomercializare, din care 90 au fost din cauze de producţie, restul de 1.085 din cauză de natură comercială. Pentru 901 avem alternativă pe piaţă, pentru celelate căutăm alternativă. În momentul în care el notifică, nu mai vrea să comercializeze în România, are o perioadă de 12 luni în care este obligat să pună medicamentul pe piaţă, timp în care noi ne putem orienta spre alte produse.
Realizator: Ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, dă asigurări că problema medicamentelor va fi rezolvată în scurt timp şi că sunt purtate discuţii cu toate autorităţile implicate.
Patriciu Achimaş-Cadariu: Am demarat de săptămâni de zile întâlniri cu toţi actorii implicaţi, cu pacienţi, în primul rând, cu firmele de medicamente, şi suntem pe cale de a soluţiona această problemă, în cel mai scurt timp.
Realizator: Referindu-se la copiii cu sindrom hemolitic uremic internaţi la Spitalul „Marie Curie”, ministrul sănătăţii a afirmat că toate abaterile care vor fi puse în evidenţă de raportul Corpului de Control vor fi analizate conform legii. După cum ne-a transmis reporterul nostru, Alina Stănuţă, Patriciu Achimaş-Cadariu a precizat că în prezent sunt aşteptate rezultatele analizelor genetice de la Institutul Cantacuzino, care vor aduce lămuriri în acest caz.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 martie