Indemnizaţia pentru creşterea copiilor ar putea fi acordată integral până la doi ani

Indemnizaţia pentru creşterea copiilor ar putea fi acordată integral până la doi ani, iar plafonul maxim de 3400 de lei pe lună ar putea fi eliminat. Acestea sunt prevederile unui proiect de lege adoptat, astăzi, de deputaţii din Comisia pentru muncă, în care se mai precizează şi că această indemnizaţie se va raporta la salariul minim brut pe ţară. Este nevoie de această lege pentru creşterea natalităţii, a spus vicepreşedintele comisiei, deputatul liberal, Cristina Pocora.

Cristina Pocora: Mă bucură eliminarea plafonului pentru că asta înseamnă că mamele care au un nivel de salarizare care le-ar fi permis să beneficieze şi care le permit să beneficieze de o indemnizaţie mai mare de 3.400 astfel sunt susţinute să facă copii.

Realizator: La dezbaterile din comisie, ministrul muncii, Ana Costea, a precizat că guvernul va elabora normele de aplicare ale viitoarei legi, dar ar fi dorit un pachet de măsuri stabilit împreună cu această comisie.

Ana Costea:  Nu avem alte propuneri, atât doar că noi limitam puţin din perspectiva realizării unui echilibru şi din perspectiva evitării fraudelor şi a majorărilor de salarii care au existat. Asta a fost raţiunea pentru care s-au pus nişte plafoane. Deci, să nu existe discriminări.

Realizator: Reporterul Petruţa Dinu ne-a transmis că proiectul de lege merge în plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final, urmând a intra în vigoare de la 1 iulie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie