Petro Poroşenko face apel la UE și SUA să intervină în cazul aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a făcut apel la liderii UE și SUA să exercite presiuni asupra Moscovei, pentru eliberarea aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko, aflată în detenţie în Rusia, acuzată că a ucis doi jurnaliști ruși în zona separatistă din Donbas. Poroşenko a scris pe Twitter că „Ucraina s-a adresat printr-o scrisoare SUA și țărilor UE să-și sporească presiunile asupra Rusiei pentru eliberarea Nadiei Savcenko”.
Arestată la începutul lui iulie 2014 pe teritoriul rusesc, Nadia Savcenko, aleasă ulterior deputat în parlamentul Ucrainei, îi acuză pe rebelii proruși din Donbas că au răpit-o pe teritoriul ucrainean și au predat-o autorităților din Rusia. Aceasta este acuzată de autorităţile ruse că ar fi comunicat armatei ucrainene locul unde se aflau cei doi jurnaliști ruși uciși de un tir de mortieră în estul Ucrainei, în vara anului 2014.
Pe data de 2 martie 2016, parchetul rus a cerut o condamnare de 23 de ani de închisoare pentru Savcenko, decizie care a făcut-o pe tânăra ucraineană să intre într-o grevă a foamei şi a setei. Potrivit unuia dintre avocaţii acesteia, „parchetul rus a anunţat brusc că data procesului este 9 martie şi nu i-a dat dreptul Nadiei Savcenko la o ultimă declaraţie”. Prin urmare, în semn de protest, aceasta a anunţat că intră într-o grevă a foamei şi a setei. Ulterior, Savcenko a refuzat să renunţe la această formă de protest, iar unul dintre avocaţii săi a publicat o scrisoare semnată de către aceasta, în care declară că intră în greva foamei, „în semn de protest față de acțiunile autorităților ruse și ale serviciilor de securitate din Rusia”. „Eu, Nadia Savcenko, ucraineancă, cetățean al Ucrainei, intru în greva foamei şi a setei, începând cu 3 aprilie 2016, până la întoarcerea mea în Ucraina, moartă sau vie. Interzic oricui din închisoare și, în general, din Rusia să încerce să mă facă să renunţ la greva foamei” – a scris Savcenko în declarația publicată de către avocaţii săi, Nikolai Polozov și Mark Feighin. Aviatoarea ucraineană mai declară în scrisoare că interzice autorităților din Federația Rusă să îi facă orice fel de teste medicale său să îi administreze vreun medicament. Mai mult, aceasta susţine că interzice medicilor ruși și personalului din centrul de detenție chiar să o atingă, precizând că acceptă să fie examinată doar de către medici din Ucraina sau din Europa. „Interzic să fiu scoasă din celulă sau să fiu transportată în altă parte, fără a-mi fi explicat scopul unei decizii în acest sens. Orice utilizare a forței fizice în relaţia cu mine va fi considerată ca fiind tortură și, în acest caz, voi opune rezistenţă” – a mai scris Savcenko. Aviatoarea a subliniat că a decis să intre în greva foamei şi a setei în semn de protest față de acțiunile autorităților, serviciilor de securitate, sistemului judiciar și procuraturii din Rusia, „precum și pentru faptul că acestea încearcă să îşi acopere propriile infracţiuni”. „Acestea sunt vinovate de încălcarea dreptului internațional, de răpirea mea din Ucraina, de faptul că m-au adus forțat în Rusia şi mă ţin ilegal în închisoare” – a afirmat Savcenko. „Dacă la 9 martie 2016 voi mai fi în viaţă, cer să fiu dusă în faţa instanţei. În caz de deces, interzic să mi se facă autopsie și cer ca trupul meu să fie predat mamei şi surorii mele. Decizia mea nu poate fi schimbată!” – şi-a încheiat scrisoarea ucraineanca Nadia Savcenko.

(www.unian.net – 8 martie)