Orchestra Română de Tineret, susţinută de Institutul Cultural Român

Afis conferinta Orchestra Romana de TineretJoi, 10 martie 2016, ora 14.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc conferința de presă dedicată turneului internațional al Orchestrei Române de Tineret. La întâlnirea cu presa vor participa dirijorul Cristian Mandeal, violoncelistul Andrei Ioniţă, Marin Cazacu – managerul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, tinerii muzicieni Roxana Oprea – violonistă, Iolanta Eremie – violonistă, Constantin Borodin – violoncelist, în calitate de invitaţi, alături de președintele ICR, Radu Boroianu, şi vicepreședintele ICR, Nagy Mihály Zoltán.

Pe parcursul întregului an 2016, Institutul Cultural Român s-a angajat să susţină cele mai importante proiecte internaționale ale Orchestrei Române de Tineret şi a realizat un parteneriat de imagine pentru concertele din România.

Seria evenimentelor va debuta în data de 12 martie cu un concert la Ateneul Român, urmat, în zilele de 13 şi 15 martie, de alte două concerte la Ruse şi la Chişinău. Prezența Orchestrei Române de Tineret în capitala Republicii Moldova reprezintă o premieră.

Şirul reprezentaţiilor va continua pe timpul verii cu trei concerte la Teatrul Verdi din Milano, în data de 15 iulie 2016, la Berlin, în prestigioasa sală de la Konzerthaus, în data de 26 august 2016, şi la Toblach (Italia), Sala Mahler, în data de 9 septembrie 2016.

Orchestra Română de Tineret a fost înfiinţată în anul 2008 de doi mari artişti, violoncelistul Marin Cazacu şi dirijorul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. În anul 2015, Orchestra Română de Tineret a deschis Festivalul Internaţional George Enescu.

Extrase din presă

Programul serii a stârnit ovaţiile publicului: peste 1.700 de spectatori – printre care Ruxandra Donose şi Ioan Holender – au aplaudat îndelung interpretarea strălucită a partiturilor Rapsodia română de George Enescu, Patetica de Piotr Ilici Ceaikovski şi Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel, bucurându-se de două bisuri mult-aşteptate. – Aplauze şi ovaţii pentru Orchestra Română de Tineret la „Konzerthaus din Viena (Cotidianul, http://www.cotidianul.ro/aplauze-si-ovatii-pentru-orchestra-romana-de-tineret-la-konzerthaus-din-viena-270498/)  

Orchestra Română de Tineret înseamnă un prezent minunat şi un viitor promiţător al muzicii simfonice româneşti, garanţia că vitalitatea artei interpretative există în toate colţurile ţării. Şi, poate mai important, Orchestra Română de Tineret a devenit o sublimă motivaţie pentru actualele generaţii de elevi şi studenţi, a devenit un ţel care trebuie atins! (Lanto Arte)

Un percuţionist care pulsează împreună cu întreaga orchestră, partide de corzi sincronizate ceas, suflători care provoacă reacţii mai mult decât entuziaste în lanţ. Orchestra Română de Tineret a creat un nou standard în muzica românească actuală. Dacă mi-este îngăduit, aş propune membrilor filarmonicilor din ţară să participe la viitoarele concerte ale mai tinerilor colegi, să adopte ceva din atitudinea şi exuberanţa lor. (Maria Balabas)