2016. március 10

Klaus Iohannis államfő a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével találkozott
Klaus Iohannis államfő és Mahmoud Abbas, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Ramallah-ban folyatott megbeszélést, melynek során főleg gazdasági témákat vitattak meg. A román államfő kifejezésre jutatta ama óhaját, hogy a romániai vállalatok részt vegyenek a palesztin gazdaság és intézmények újraépitésében, mig Mahmoud Abbas felkérte a román és palesztin üzletembereket, kutassák fel a befektetési lehetőségeket különböző területeken. A megbeszéléseken teritékre került a közel-keleti béke meghonositási folyamatának alakulása is. „Most a legfontosabb az országok közötti bizalom helyreállitására hivatott lehetőségek felkutatása”, vélekedett a román államelnök. A Paleszin Nemzeti Hatóság elnöke méltatta az Európai Unió erőfeszitését, amelyet a béke meghonositásának támogatásáért tesz, a palesztin intézmények alapjainak letevéséért nyújtott gazdasági támogatás révén.Mahmoud Abbas köszöntet mondott Romániának a palesztin fiatalok számára nyújtott tanulmányi ösztöndijakért. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.10)
Románia közvetitő szerepet tölthet be az európai strukúrák és Közel-Kelet között
Románia közvetitő szerepet tölthet be a közel-keleti országokkal fenntartott kiváltságos kapcsolatainak az európai és euro-atlanti struktúrákon belüli elmélyitése érdekében, vélekedett Cristian Diaconescu volt külügyminiszter.”A bukaresti hatóságok jó kapcsolatokat ápolnak a közel-keleti országokkal. Partnereink rendelkezésére bocsátottuk ismereteinket és tapasztalatainak, amelyeket az idők során halmoztunk fel e térséggel kapcsolatosan”, mondotta a volt külügyminiszter, aki csütörtökön, Bukarestben részt vett egy kerekasztal megbeszélésen, amelyen a részvevők gazdasági és geopolitikai témákat elemeztek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)
Bizonytalan a helyzet a vajdahunyadi Energetikai Komplexumnál
A vajdahunyadi Energetikai Komplexum bizonytalan helyzete gondot okoz a köszénszállitó gazdasági partnereknek. Olyan körülmények között, hogy a vállalatnak több alkalmazottjától kell megválnia előre nem állapitható meg a köszéntermelés mennyisége. A fizetésképtelenné nyilvánitása óta – csaknem két hónappal ezelőtt – a vállalat még nagyobb problémákkal szembesül. A csődbiztosnak mielőbb egy életképes átszervezési tervet kell javasolnia. A szakszervezeti tagok szerint amióta a bányászok legutóbbi tűntetésének nyomására leváltották a vállalat vezérigazgatóját nem lehet tudni, hogy ki vezeti a komplexumot és döntéshozatalok esetén csupán a kész tények elé állitják az alklamazottakat.”Kapitány nélküli hajó – valahogy igy néz ki ma a vajdahunyadi Energetikai Komplexum”, mondotta Petru Nica a „Muntele” szakszervezeti szövetség vezetője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)
Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke helyteleniti a SRR és a SRTV összevonását
 A román közszolgálati televizió (SRTV) és a közszolgálati rádió (SRR) működését szabályozó törvény módositására hivatott törvényjaslat a képviselőház asztalán van. A jövő kedden a kulturális bizottságnak ki kell dolgoznia a zárójelentést, amelyet megvitatás és jóváhagyás végett  a képviselőház plénuma elé terjesztenek. Időközban a Gazdasági és Szociális Tanács negativan láttomozta a két intézmény működésére vonatkozó törvény módositását, mivel – véleménye szerint – a törvényjavaslat nem utal olyan megoldásra, amely killenditi a SRTV-et kritikus pénzügyi helyzetéből.Hasonló álláspontra helyezkedett Aurel Vainer, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke is, aki az alábbiakat nyilatkozta Jeruzsálemben a román közszolgálati rádió tudósitójának: „Nagyon sajnálnám, ha egy ilyen romboló hatású szervezési forma mellett döntenének. Mindenki egyetért azzal, hogy a román rádió jól működik és semmi értelme összevegyiteni egy olyan <valakivel>, akinél egy súlyos betegség jelei mutatkoznak. Minden erőmből támogatom a Román Rádió Társaság tovább megörzését, úgy ahogy most van.” A két intézmény működését szabályozó törvényt módositó törvényjavaslat képviselőházi megszavazása után megküldik a szenátushoz, ez lévén a döntő fórum e dokumentum esetében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)