Eurodeputaţii din Parlamentul European au criticat un posibil acord cu Turcia

Statele membre ale UE şi-au dat acordul să poată fi activat mecanismul de urgenţă de ajutor umanitar pentru imigranţii sosiţi în Grecia. UE se confruntă acum cu cea mai gravă criză a imigraţiei de la Al Doilea Război Mondial, iar Grecia, cu cel mai mare număr de refugiaţi, riscă să se confrunte cu o criză umanitară. Eurodeputaţii au criticat astăzi un posibil acord cu Turcia, la care liderii europeni ar urma să ajungă oficial la summitul de săptămâna viitoare, după ce la reuniunea informală de la începutul aceste săptămâni au fost luate doar decizii de principiu. Relatare de la corespondentul nostru de la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.

Reporter: În dezbaterea din plen cu Consiliul şi Comisia Europeană cei mai mulţi lideri ai grupurilor politice au insistat că  negocierile de aderare la UE cu Turcia şi negocierile privind liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc în spaţiul comunitar nu trebuie legate de subiectul refugiaţilor. Membri ai grupurilor politice din Parlamentul European s-au declarat împotriva acestor negocieri din timpul summitului cu Turcia de la Bruxelles, de la începutul săptămânii, pe care le-au calificat drept negocieri de tip bazar cu premierul turc, prezent la reuniune.

Manfred Weber, liderul Grupului popularilor europeni: Este un singur lucru care trebie clarificat în termeni de parteneriat cu Turcia, pentru că este un parteneriat şi nu o dependenţă când vorbim despre Turcia în viitoar. Întreaga problemă este câţi refugiaţi vor fi lăsaţi în Europa şi nu putem accepta ca Turcia să pună presiune pe Europa.

Reporter: De la dreapta la stânga grupurilor parlamentare eurodeputaţii au criticat acordul de principiu la care au ajuns liderii în timpul summitului UE – Turcia de la începutul acestei săptămâni. Liderul ALDE, Guy Verhofstadt, a spus că prin acest acord UE ar putea oferi preşedintelui turc, Erdogan, cheia de intrare în Europa.

Guy Verhofstadt: Trebuie să vă spun că sunt absolut convins că dacă reducem punctele de intrare în Europa a imigranţilor oferind doar Turciei posibilitate, pe criterii decise acolo, să-i lase să intre pe refugiaţi, aceştia îşi vor căuta şi rute alternative.

Gianni Pittella, liderul socialiştilor din Parlamentul European: Nu trebuie să amestecăm negocierile cu Turcia privind criza refugiaţilor cu cele cu această ţara privind aderarea sa la UE.

Reporter: Liderii statelor membre au la dispoziţie zece zile să ajungă la un nou acord cu Turcia, pentru a stopa afluxul de imigranţi spre continent. Obiectivul unui acord cu Ankara ar fi să se oprească trecerea ilegală a refugiaţilor din Turcia prin Grecia, pentru ca UE să poată controla imigraţia ilegală la frontierele sale externe. Turcia aşteaptă din partea Bruxellesului şi  o nouă susţinere financiară consistentă, în afara celor trei miliarde de euro deja promise, o accelerare a procesului de liberalizare a vizelor şi posibilitatea de a deschide noi capitole de negocieri de aderarea la spaţiul comunitar.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 martie