2016. március 11

„Összetett a TVR talpraállitására hivatott megoldás és nem kell alkalmazni a SRR esetében is”

Raluca Turcan liberális alelnök szerint a Román Rádió Társaság (SRR) és a Román Televizió Társaság (SRTV) megszervezésére és működésére vonatkozó törvényt módositani kell, de a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslata nem megoldás a TVR problémáira. A liberális vezető úgy vélte, hogy a közszolgálati televizió talpraállitására hivatott megoldás nagyon összetett és a politikai osztály nagy felelősségét feltételezi. Mi több, a szociáldemokrata megoldás nem alkalmazható a közszolgálati rádió esetében is. A TVR pénzügyi helyzete nem szanálható az igazgatótanács elnöki és a elnök-vezérigazgatói funkciók szétválasztásával, fűzte hozzá Raluca Turcan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

A TVR pénzügyi problémáinak az oka az intézmény rossz vezetése

A Román Rádió Társaság (SRR) és a Román Televizió Társaság (SRTV) megszervezésére és működésére vonatkozó törvény módositását nem helyesli Marius Paşcan, a szenátus kulturális és médiabizottságának alelnöke. A román rádió marosvásáhelyi studója által sugárzott egyik műsorban Marius Paşcan kihangsúlyozta, hogy a közszolgálati televizió pénzügyi problémája az intézmény rossz vezetésének tudható be és nem a törvény az oka. „A román rádió és televizió egybeolvadása lényegesen kihat a közszolgálati román rádió tevékenységére. A SRR nyereséggel működik. Minden évben eredményeket könyvel el, s valamennyi felmérés szerint országos szinten a leginkább hallgatott rádió”, hangsúlyozta Paşcan.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.11)

Zgonea pontositott: a Románia Fejlődéséért Országos Szövetséggel „partneri” kapcsolatot tartunk fenn

Valeriu Zgonea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke kijelentette, hogy a Románia Fejlődéséért Országos Szövetséggel (UNPR) továbbra is partneri kapcsolatot tartanak fenn. Arról a hat parlamenti képviselőről, akik az UNPR-ből átigazoltak a PSD-be Valeriu Zgonea elmondta, hogy az illető honatyák a PPDD (Dan Diaconescu Néppárt) tagjai voltak, akik személyesen döntöttek a pártváltásról. Az UNPR pénteken további tagokat veszitett, miután a szövetség Ploieşti-i szervezete testületileg áttért a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL). (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.11)

Létrehozták a közintézmények kiadásait kimumtató legnagyobb adatbázist

A kormány fontos lépést tett a közkiadások átlátszóságának fokozása terén, ugyanis létrehozta a közintézmények jövedelmeit és kiadásait kimutató legnagyobb adatbázist.Igy, péntektől bármelyik cég vagy bárki megtudhatja, hogy a közintézmények mire költik a pénzt. A közintézmények jövedelmeivel és kiadásaival kapcsolatos információk a www.transparenta-bugetara.gov.ro.internetes cimen találhatóak meg. Az adatbázist ismertető konferencián Dacian Cioloş miniszterelnök kifejtette, hogy e lépés támogatja a kormány erőfeszitéseit is, amelyeket a csalás és a korrupció kockázatainak leszoritásáért tesz. „A költségvetési intézmények kötelesek hozzáférhető adatbázisban feltűntetni a saját jövedelmeikkel és kiadásaikkal kapcsolatos információkat”, hangsúlyozta Anca Dragu pézügyminiszter, a „költségvetési átlátszóság” elnevezésű platform bemutatásakor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Embercsempész bűnszövetkezetet számoltak fel a román hatóságok

Migránsokat Irakból Nyugat-Európába szállító embercsempész bűnszövetkezetet számolt fel a román határrendőrség és a szervezett bűnözés elleni ügyészség, közölte pénteken a román határrendőrség. A három román és két iraki állampolgár alkotta bűnszövetkezet fejenként 12 ezer dollárt kért a migránsoktól, hogy Nyugat-Európába juttassák őket. A csempészútvonal Irakból Törökországon, Cipruson, Bulgárián és Románián át vezetett. A végső célállomás Németország, Anglia, Svédország vagy Norvégia lett volna, ahol a migránsok politikai menedékjogot akartak kérni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)