Cameră de comerţ româno-britanică, la Cluj

La Cluj a fost lansată Camera Locală de Comerţ Marea Britanie – România, în prezenţa ambasadorului Paul Brummel.
Reporter: Claudiu Pădurean – Ambasadorul britanic în România, Paul Brummel, a subliniat importanţa dezvoltării relaţiilor economice româno-britanice. El a declarat că volumul comerţului bilateral a ajuns la 3,5 miliarde de euro pe an, iar balanţa comercială este în favoarea României. De asemenea, ambasadorul britanic şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea investiţiilor care vin în zona Clujului din Regatul Unit. În acest context, Paul Brummel a afirmat că România trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, pentru a avea un mediu de afaceri sănătos. El şi-a exprimat deschis susţinerea faţă de DNA şi faţă de Agenţia Naţională de Integritate şi a adăugat că problema combaterii corupţiei este una importantă pentru întreaga lume.
Paul Brummel: Bineînţeles că este important să abordăm corupţia, pentru că aceasta este o infracţiune, dar a aborda corupţia înseamnă mult mai mult decât atât: înseamnă dezvoltare, locuri de muncă, prosperitate. Cifrele arată că, de fapt, corupţia fură în jur de 5% din PIB în fiecare an. Banca Mondială estimează că, la rândul său, corupţia creşte costul afacerilor la nivel mondial cu aproximativ 5%.
Reporter: La evenimentul organizat de investitorii britanici a fost invitat să vorbească şi un agent special FBI, Martin Helmer. Acesta a precizat că vorbeşte în nume personal. El a arătat că Guvernul SUA luptă pentru combaterea corupţiei la nivel mondial. Experţii britanici şi americani au menţionat că persoanele şi companiile care comit acte de corupţie în străinătate pot fi pedepsite în cele două ţări, dacă au cea mai mică legătură cu SUA sau cu Regatul Unit. De asemenea, ei au încurajat autorităţile române să continue lupta pentru combaterea corupţiei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI