Consiliul Suprem de Apărare a Ţării va analiza urmările deciziei Curţii Constituţionale referitoare la interceptările făcute de către SRI

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării urmează să se întrunească astăzi în şedinţă extraordinară pentru a analiza urmările deciziei Curţii Constituţionale, potrivit căreia SRI nu mai are voie să facă interceptări în cazuri penale. CSAT ar urma să avizeze şi soluţia găsită de guvern pentru ca această decizie să nu afecteze anchetele în mii de dosare, aşa cum au anunţat procurorii din ţară şi DIICOT. La aceste avertismente s-a adăugat ieri şi unul de la Serviciul Român de Informaţii.

Potrivit directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, sunt în pericol dosarele de spionaj, trădare, înaltă corupţie ori criminalitate informatică. De aceea, decizia Curţii Constituţionale are un impact cert asupra securităţii naţionale, a spus şeful SRI, într-un comunicat. Acest avertisment vine după ce procurorii din ţară au spus că  anchetele în mii de dosare ar fi puse în pericol. Cei mai afectaţi ar fi cei de la DIICOT. Anul trecut  DIICOT a obţinut, pentru dosarele, în lucru, 33.000 de mandate de interceptare din care 60% au puse în palicare de SRI. Însă, ministrul justiţiei, Raluca Prună, a anunţat aseară că executivul a găsit o rezolvare care ar pune capăt acestei bulversări a sistemului.

Raluca Prună: Soluţia pe care o propune guvernul este, evident, folosirea infrastructurii, care este a SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea celor de la SRI şi cu implicarea exclusivă a procurorului şi a Poliţiei Judiciare.
Reporter: Raluca Prună a mai spus că această soluţie ar urma să fie promovată prin Ordonanţă de Urgenţă. Actul normativ ar urma să fie avizat de CSAT, după care, tot în această seară, guvernul ser va reuni pentru a-l aproba de urgenţă, iar, pentru dosarele aflate pe rol, decizia de a accepta sau nu ca  probă interceptările făcute de SRI revine judecătorilor. Preşedintele  Curţii Constituţinale, Augustin Zegrean, este convins că niciun infractor nu va scăpa de pedeapsă, dacă dosarele sunt bine instrumentate.

Augustin Zegrean: Ştiţi că în Anglia nu se pot folosi interceptările ca probă în proces? Nimeni nu a fost condamnat doar pe o înregistrare. Dacă înregistrarea nu este susţinută de probe, nu poate nimeni să fie condamnat.
Reporter: Reprezentanţii APADOR-CH, organizaţie pentru apărarea drepturilor omului, cred că decizia judecătorilor constituţionali este bine venită şi că impactul asupra dosarelor penale va fi temporar, iar problemele vor putea fi depăşite.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 martie