Revista presei internaţionale – 11 martie 2016

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Turcia privind criza refugiaţilor par să se îndepărteze tot mai mult de ţinta propusă iar un acord pare mai greu de realizat decât în urmă cu câteva zile. Dacă la începutul săptămânii ambele părţi afişau un optimism moderat, acum nu lasă să se întrevadă decât o doză de nemulţumire, după cum comentează presa internaţională. Expulzările colective de migranți cuprinse în proiectul de acord dintre Ankara și UE sunt criticate de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, scrie Daily Mail. Comisarul Zeid Ra’ad Al Hussein afirmă că „expulzările colective sunt ilegale” şi cere forurilor europene să adopte un set de măsuri „mai umane şi conforme cu drepturile omului”. Critici apar şi în Parlamentul European, unde şeful grupului liberal, Guy Verhofstadt, „a făcut acordul ţăndări”, arătând că „Noi îi dăm cheile Europei sultanului Erdogan”, după cum scrie Le Soir. Proiectul de acord dintre Turcia şi Uniunea Europeană generează nemulţumiri şi la Ankara, autorităţile turce criticând responsabilii de Bruxelles că nu au trimis încă fondurile promise şi că nu oferă suficiente garanţii privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci. Sub titlul „Poate punem noi vize Uniunii Europene”, portalul de ştiri Haberturk reia o declaraţie a negociatorului-şef al Turciei în relaţia cu Uniunea Europeană, Volkan Bozkır, care a afirmat – cităm – că „în cazul în care după ridicarea completă a regimului vizelor pentru cetăţenii turci va fi solicitat un tip special de viză de muncă, atunci vom fi nevoiţi să solicităm şi noi vize cetăţenilor statelor europene”. Responsabilul turc a atras atenţia că Ankara nu va accepta ca ţările europene să preia refugiaţi din Turcia după sistemul „10 ingineri şi 7 doctori” şi că procesul de selecţie se va desfăşura potrivit mecanismului agreat de Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi.
La Bruxelles, miniştrii de interne din statele membre UE se reunesc timp de două zile pentru a analiza criza migraţiei şi planul de acţiune trasat de Uniune şi Turcia, după ce ruta balcanică a migraţiei a fost închisă. Le Figaro noteză că aproape 36.000 de refugiaţi au rămas blocaţi pe teritoriul grecesc după ce şi Slovenia a adoptat modelul Macedoniei, blocând tranzitul refugiaţilor. Pe scurt, „O situaţie kafkiană, imagine a haosului şi a efectului de domino care domneşte în Balcani”, comentează Le Figaro.
Tot din actualitatea politică, presa reţine vizita la Ramallah a preşedintelui României, Klaus Iohannis. Portalul turc de ştiri Haberler precizează că în cursul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o împreună cu preşedintele României, liderul palestinian Mahmoud Abbas a declarat că „pentru restabilirea relaţiilor cu Israelul este necesar ca autorităţile din această ţară să înceteze construcţiile în colonii, să pună capăt activităţilor coloniştilor şi să respecte regiunile palestiniene”. Iar preşedintele României a declarat că ţara sa susţine un stat palestinian care să trăiască în pace şi siguranţă alături de Israel, fiind vorba de soluţia celor două state, mai arată portalul Haberler.
Din actualitatea economică, presa internaţională reţine măsurile anunţate de Banca Central Europeană pentru însănătoşirea economiei. Le Monde comentează că BCE este hotărâtă să acţioneze pentru a contracara slaba creştere economică din zona euro, prima măsură în acest sens fiind scăderea principalei rate a dobânzilor, de la 0,05% la 0%. „Altfel spus, chiria banilor este deja zero”, arată Le Monde. Iar prin recalibrarea programului de răscumpărare a datoriilor publice, BCE vizează o creştere a valorii creditelor distribuite gospodăriilor şi întreprinderilor, explică publicaţia franceză.
Vorbind tot despre valori, culturale de această dată, ziarul italian La Stampa aminteşte că cea mai veche bibliotecă din lume, aflată în localitatea marocană Fes, îşi deschide din nou porţile vizitatorilor. Aflată în patrimoniul UNESCO, biblioteca universităţii Al Qarawiyyin a fost fondată în 859, adăpostind „secole de istorie condensate în manuscrise care datează din secolul al XII-lea”, menţionează La Stampa.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR