Ziua Arborelui – o datorie faţă de comunitate

În China, o delegaţie oficială a început plantarea de copaci în parcul naţional Sanling Mountain, oraşul Zhanjiang, încă de la 1 martie, anticipând Ziua Naţională a Arborelui, pe 12 martie, scria recent China Daily. Au participat la eveniment 1.200 de persoane, inclusiv reprezentanţi ai Flotei Nanhai a Marinei Chinei, ai poliţiei armate a Chinei, de la Zhanjiang, şi elevi. Au fost plantaţi 8.000 de arbuşti – peri, mirţi, schisandra chinezesc sau bischofia javanica.
În trecut, o rezoluţie adoptată în 1981 de Congresul al Poporului din Republica Populară Chineză stabilea Ziua Arborelui şi o campanie de plantare de copaci, ca o obligaţie faţă de comunitate. China sărbătoreşte Ziua Arborelui pe 12 martie. Tot pe 12 martie celebrează acest eveniment şi Taiwanul. Recent, în Macedonia a început o campanie de împădurire, mai ales după incendiile catastrofale din vara anului 2007. Campania intitulată „Ziua Arborelui – Plantează-ţi Viitorul” a fost organizată prima dată pe 12 martie 2008, când 150.000 de macedoneni au plantat 2 milioane de copaci, într-o singură zi. Alte 12,5 milioane de copaci au fost plantaţi în 2009, tradiţia continuând an de an.
Ziua Arborelui este o sărbătoare care încurajează oamenii să planteze şi să îngrijească arborii. În prezent, multe ţări au o Zi a Arborelui, de obicei primăvara, însă data variază în funcţie de sezonul de plantare adecvat climei. Ziua Arborelui a fost sărbătorită, pentru prima dată, în satul spaniol Mondoñedo, unde a avut loc primul festival al plantării copacilor, organizat de primarul localităţii, în 1594. Micul sat spaniol Villanueva de la Sierra a organizat prima zi modernă a Arborelui, o iniţiativă lansată în 1805 de preotul local, cu sprijinul entuziast al întregii populaţii. În Spania, această zi este, de obicei, ţinută cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurilor, pe 21 martie, dar fiecare municipalitate sau colectivitate decide data sărbătorii, în general între februarie şi mai. În a treia zi de miercuri din martie, în fiecare an, în Olanda, trei sferturi dintre elevii de 10 – 11 ani şi celebrităţi olandeze plantează copaci. Ziua Internaţională a Plantării Copacilor este sărbătorită în Flandra, Belgia, în jurul datei de 21 martie, şi tot această dată este agreată şi de Portugalia. Prima Zi a Arborelui din SUA a avut loc la Nebraska. La 10 aprilie 1872, aproximativ un milion de copaci au fost plantaţi în Nebraska. Birdsey Northrop din Connecticut a globalizat ziua, cu ocazia unei vizite în Japonia, în 1883. El şi-a manifestat entuziasmul pentru Ziua Arborelui şi în Australia, Canada şi Europa. Germania a fixat Ziua Arborelui pentru 25 aprilie, prima marcare a evenimentului datând din 1952. Luxembourgul are o Zi Naţională a Plantării Copacilor în noiembrie, datând din 1991. Polonia a adoptat sărbătoarea din 2002, pe 10 octombrie. În Israel, perioada preferată pentru plantarea de copaci este în ianuarie sau februarie, în a 15-a zi a lunii numite Shvat. În Canada, Ziua Frunzei de Arţar cade în ultima miercuri din septembrie, în timpul Săptămânii Naţionale a Pădurilor. Australia preferă ultima duminică din iulie, respectând evenimentul din 1889. În India, Van Mahotsav (festivalul copacilor) este un festival pan-indian anual de plantare de arbori, care ocupă o săptămână în luna iulie. El îşi are originea în iulie 1947, după o campanie de plantare a copacilor la Delhi, la care a participat şi Jawaharlal Nehru, fost premier al Indiei independente. Japonia are o zi similară, pe 4 mai, legată de ziua de naştere a Împăratului Hirohito (29 aprilie). Africa de Sud a sărbătorit Ziua Arborelui din 1945 până în 2000, când guvernul naţional a extins-o la Săptămâna Naţională a Arborelui, între 1–7 septembrie. (Cristina Zaharia, Rador