2016. március 14

Románia határozottan elitéli az ankarai bombamerényletet

Klaus Iohannis államfő részvétet nyilvánitott a vasárnapi ankarai bombamerényletet követően abban az üzenetében, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnökhöz intézett. „Románia határozottan elitéli a tegnap este történt törökországi merényletet, amely számos ártatlan áldozatot követelt, és kifejezésre juttatja a török hatóságok iránti támogatását”, hangsúlyozta a román államelnök. „Románia együttérez e nehéz pillanatokban a török néppel és a legőszintébb részvétemet nyilvánitom ki az áldozatok családtagjainak”, mondotta Klaus Iohannis államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Dacian Cioloş miniszterelnök támogatja a magas rangú tiszségviselőkre vonatkozó törvény módositását

Dacian Cioloş miniszterelnök támogatja a magas rangú állami tiszségviselőkre vonatkozó törvény módositását olyan meggondolásból, hogy a prefektúsokat és alprefektúsokat a teljesitmény függvényében és nem politikai szempontok szerint kell kinevezni. Dacian Cioloş hétfőn részt vett a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által kezdeményezett vitán, amelyen magyarázatokkal kellett szolgánia az általa nemrég leváltott, illetve kinevezett prefektúsokkal kapcsolatosan. Mint a kormányfő leszögezte, „a prefektusok kinevezése kizárólag a kormány hatáskörébe tartozik, mig az emlitett leváltások és kinevezések alapos elemzés nyomán történtek. Az elemzések során bebizonyosult, hogy azokat, akiket leváltottunk nem voltak képesek területüken megfelelően támogatni a kormánystratégiát”. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az ALDE parlamenti frakciói azzal vádolták a miniszterelnököt, hogy kormány a prefektúsi tisztségekbe a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) közelálló személyeket nevezett ki. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)

Elkészült a román közszolgálati televizió fizetésképtelenné nyilvánítására vonatkozó törvénytervezet

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy valamennyi parlamenti frakciónak sürgösségi eljárással megküldte a Román Rádió Társaság (SRR) és a Román Televizió Társaság (SRTV) megszervezését és működését szabályozó törvény módositására hivatott tervezetét. Következésképpen a közszolgálati televizió fizetésképtelenné nyilvánítható, mondotta. Tăriceanu véleménye szerint a TVR fizetésképtelenségéről szóló parlamenti viták után a kormánynak is közbe kell lépnie az intézmény működésére vonatkozó törvény egyes aspektusainak a kiigazitása végett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.14)

Kedden összeül az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa

Kedden, a Cotroceni palotában összeül az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsa (CSAT), közölte hétfőn al Elnöki Hivatal. A CSAT tagjai egyebek mellett megvitatják Moldova Köztársaság belpolitikai helyzetét, az illegális bevándorlást, Európa szintjén, valamint a balkáni térség helyzetét és ennek hatását Románia kül- és belpolitikai, illetve biztonsági helyzetére. Napi renden szerepel továbbá a hadesereg felszerelésének modernizálása és az illegális erdőirtások elleni küzdelemben elért eredmények elemzése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.14)