Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat astăzi un nou avertisment cu privire la stabilitatea economico-financiară a României, spunând că niciodată nu a văzut atât de multe pericole la adresa acesteia. Şeful băncii centrale a făcut această evaluare la o conferinţă privind strategia de dezvoltare a ţării, regionalizarea şi convergenţa la euro. La aceeaşi dezbatere, premierul Dacian Cioloş a vorbit despre pericolul acestui an electoral, inclusiv pentru credibilitatea în faţa investitorilor străini.
Performanţele deosebite înregistrate de România în ultimii ani în domeniul stabilităţii macro-economice nu se reflectă şi în situaţia anumitor companii sau categorii de populaţie, care au fost puternic afectate de criză, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În opinia sa, este nevoie de măsuri concrete, care să amplifice potenţialul de creştere al economiei româneşti. Mugur Isărescu a punctat din nou pericolul ca performanţele obţinute cu mari eforturi în ultimii ani să fie afectate de evoluţii cum sunt creşterea excesivă a deficitului bugetar prin majorări salariale şi relaxare fiscală, dar şi de instabilitate legislativă indusă de iniţiative de acte normative, cum ar fi legea dării în plată, care deşi au scopuri lăudabile, le promovează fără a ţine cont de principiile de bază de funcţionare ale unei economii de piaţă.
Mugur Isărescu: „Trebuie să fim realişti, personal nu am văzut niciodată în cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilităţii economice şi financiare a României. Ţara are nevoie de stabilitate legislativă. Ea este esenţială, această stabilitate legislativă, pentru a încuraja investiţiile”.
La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România riscă să îşi afecteze credibilitatea, deoarece în contextul anului electoral apar tot felul de proiecte legislative care pun presiune pe buget fără a identifica resursele din care ar putea fi acoperite, riscându-se astfel o cheltuire iresponsabilă a banului public. În opinia sa, principala sarcină a actualului guvern este de a pune bazele unei strategii coerente, care să plaseze România pe o traiectorie de dezvoltare sustenabilă, iar aceasta trebuie axată pe mai mulţi piloni.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 martie)