Poliţia de Frontieră dezminte informaţiile conform cărora la Vama Veche s-ar înfiinţa o tabără de imigranţi

La noi în ţară, sosirea primilor refugiaţi la Centrul de primire de la Galaţi a crescut nivelul de reactivitate al populaţiei, care este atentă acum la toate activităţile Poliţiei de Frontieră. În judeţul Constanţa, aceasta este nevoită acum să dezmintă informaţiile conform cărora la Vama Veche s-ar înfiinţa o tabără de imigranţi, deşi în februarie anul trecut un grup de 70 de oameni, majoritatea sirieni şi irakieni, între care şi şapte copii, care erau înghesuiţi pe un pescador, au fost salvaţi de poliţiştii de frontieră din Constanţa după o intervenţie pe mare.

Garda de Coastă desfăşoară zilele acestea lucrări de igienizare şi curăţenie într-o unitate de grănicieri dezafectată din Vama Veche. Având în vedere prezenţa unui număr mare de refugiaţi în Europa, lucrările au condus la ideea că fosta unitate de grăniceri va fi un centru pentru refugiaţi. Reprezentanţii Grăzii de Coastă infirmă însă acest lucru.
Marius Niculescu, purtător de cuvânt Garda de Coastă: „Aceste lucrări au scopul ca respectiva locaţie, care aparţine Poliţiei de Frontieră Română, să poată fi folosită de lucrătorii noştri, poliţiştii de frontieră români, pentru activităţile specifice din zona de frontieră atunci când în zonă îşi fac aparţia migraţi sau persoane care încală regimul frontierei de stat, în speţă să fie vorba de un centru care să aibă posibilitatea, poliţistul de frontieră să efectueze o triere, o identificare şi o amprentare în mod civilizat a posibililor migranţi”.
Reprezentanţii Gărzii de Coastă nu confirmă posibilitatea ca un grup mare de migranţi să ajungă în judeţul Constanţa în viitorul apropiat, însă spun că trebuie să fie pregătiţi în orice moment pentru a putea face trierea dacă frontiera de stat a României s-ar confrunta cu o astfel de situaţie.
Marius Niculescu: „Nu există nicio informaţie la nivelul Gărzii de Coastă ca în perioada imediat următoare un grup masiv de migranţi să-şi facă apariţia pe teritoriul României. Poliţia de Frontieră, alături de alte instituţii ale statului, îşi ia din timp măsurile preventive care să poată fi aplicate în cazul în care frontiera de stat a României poate fi confruntată cu un aflux de migranţi. Ultimul caz de migraţie ilegală masivă a fost pe Marea Neagră în anul 2015, în luna februarie, adică de mai bine de un an de zile nu am mai avut grupuri mari de migranţi”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)