ProtonMail deschide accesul publicului la cel mai simplu serviciu de criptare a mesageriei electronice

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden, securitatea mesajelor electronice a devenit o preocupare majoră, în ultimii trei ani apărând o mulţime de aplicaţii de mesagerie, servicii de mail (e-mail client) sau de criptare a datelor, care însă nu au reuşit să ofere o variantă facilă pentru utilizatorul obişnuit.

protonmail3ProtonMail, un serviciu elveţian care îşi propune să schimbe acest lucru, tocmai a încheiat faza de testare (beta), la care au participat 1 milion de persoane. Mailurile criptate vor fi de acum foarte uşor de trimis, datorită interfeţei prietenoase şi modalităţii rapide de setare a contului. Timp de câţiva ani, serviciul a funcţionat pe bază de invitaţii, dar astăzi a anunţat că permite deja înregistrările gratuite pentru public. Compania lansează concomitent şi aplicaţii gratuite pentru iOS şi Android.

ProtonMail permite trimiterea de mesaje fără a fi nevoie ca utilizatorul să folosească chei de criptare sau alte operaţiuni complicate. Criptarea şi decriptarea mesajelor are loc automat în browserul clientului şi nu este nevoie de instalarea nici unui program special.

Cea mai bună modalitate de a proteja mesageria şi dreptul la intimitate este să punem la dispoziţia publicului larg instrumentele necesare”, a declarat Andy Yen, co-fondator şi director executiv al ProtonMail. „În acest fel, alegerea este în mâinile consumatorului”. ProtonMail permite de asemenea trimiterea de mesaje protejate de o parolă şi către utilizatorii altor servicii necriptate, cum ar fi Gmail sau Yahoo Mail.

Sursa: motherboard.vice.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă