Românii plătesc mai mult cu cardul şi mai puţin cu bani gheaţă la cumpărături

Românii plătesc mai mult cu cardul şi mai puţin cu bani gheaţă la cumpărături.Potrivit preşedintelui executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, în ultimul trimestru al anului trecut s-a constatat o „dinamică mai mare a plăţilor la POS la comercianţi faţă de cea înregistrata de retragerile de numerar de la bancomat.
Florin Dănescu: Valoarea retragerilor de numerar de la ATM-uri cu cardurile emise de băncile române s-a ridicat la 35,2 miliarde lei în ultimele trei luni ale anului 2015 şi plăţile cu cardurile la POS-uri au avut o creştere spectaculoasă, valoarea lor fiind de 7,5 miliarde lei, în creştere cu 16% faţă de trimestrul anterior, în timp ce retragerile de numerar la bancomate s-au majorat cu doar 3,7%.
Realizator: Din datele prezentate de participanţii la un eveniment dedicat pieţei cardurilor, rezultă că 55% din numărul total de tranzacţii cu cardul sunt tranzacţii la comercianţi, iar numărul plăţilor cu cardul la comercianţi creşte de şase ori mai mult decât cel al plăţilor la automatul bancar. Cu toate acestea numai 23% din valoarea totală tranzacţionată la nivel de piaţă este înregistrată la comercianţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie