Vizita ministrului apărării naţionale la Ankara

Aflat în vizită oficială la Ankara, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc,  a avut convorbiri cu omologul turc, Ismet Yilmaz, joi, 17 martie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale al Republicii Turcia.

Au fost abordate aspecte privind cooperarea în cadrul aliat, cu accent pe pregătirea Summit-ului NATO de la Varşovia.

Ministrul român a confirmat rolul special al Turciei ca partener strategic şi unul dintre cei mai importanţi parteneri de cooperare ai României în regiune, evidenţiind că relaţia privilegiată dintre cele două ţări permite articularea armonioasă a intereselor comune în asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale.

Ministrul Motoc a punctat nevoia concentrării eforturilor în vederea consolidării prezenţei aliate pe flancul estic şi susţinerea adaptării  posturii strategice a NATO.

În acest context, cei doi oficiali au convenit asupra posibilităţilor de conlucrare în plan bilateral şi regional, pentru gestionarea riscurilor şi a ameninţărilor evolutive din regiunea extinsă a Mării Negre.

Pe parcursul discuţiilor a fost subliniată, de către ambele părţi, necesitatea consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării în actualul mediu de securitate, extrem de volatil şi complex.

În cadrul vizitei oficiale la Ankara au fost prevăzute şi deplasări la obiective din sfera apărării.