A încetat din viaţă Şerban Iliescu, realizatorul emisiunii „Ghidul de exprimare corectă”, de la Radio România Actualităţi

În această dimineaţă a încetat din viaţă colegul nostru Şerban Iliescu, cel care a realiza „Ghidul de exprimare corectă” la Radio România Actualităţi. Absolvent al Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti, lingvist şi ziarist, el a fost printre primii redactori angajaţi la Radio România după 1989. În anul 2003, Consiliul Naţional al Audiovizualului a acordat lui Şerban Iliescu un premiu pentru cultivarea limbii române, activitate pe care a susţinut-o zilnic, în cei 23 de ani de difuzare a rubricii sale. Vă oferim acum un fragment înregistrat în toamna anului trecut.

Şerban Iliescu: Ne apucăm ă zicem sus şi tare că limba noastră e foarte uşoară, începând chiar cu faptul că scriem cum vorbim. Partea proastă este că persoanele cu care discutăm nu ne cunosc limba şi îi iau de bună prezentare. Pentru ca apoi să se lovească de incredibile dificultăţi. Cred că suntem singurii a căror limbă foloseşte echivocul fonetic cu dublă funcţie gramaticală. Mă refer la complexe sonore absolut identice, dar care trimit la câte două situaţii diferite.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 martie