Orchestra de Cameră Radio concertează în premieră la Chişinău

Luni, 21 martie (ora 18:00) , Orchestra de Cameră Radio se va afla pentru prima oară în istoria ansamblului în turneu la Chişinău pentru a prezenta la Sala cu Orgă un eveniment de gală: concertul dedicat aniversării de 65 de ani împliniţi de Yuri Botnari, dirijor principal şi director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona şi dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova.

La pupitrul dirijoral se va afla chiar Yuri Botnari, care va propune publicului un program pe măsura evenimentului: celebrul Concert nr. 5 pentru pian şi orchestră – supranumit Imperialul şi Simfonia a II-a de Beethoven, alături de o partitură ce poartă semnătura compozitorului contemporan Vladimir Beleaev: Ascensius. Organizat de Fundaţia Royal Music Society în colaborare cu Radio România, evenimentul îl va aduce în faţa publicului şi pe pianistul de talie internaţională Sergey Kuznetsov, laureat al unor competiţii prestigioase: China International Piano Competition (Beijing, 2004), Hilton Head International Piano Competition (SUA, 2003), Caltanissetta International Competition (Italia, 1999), International Piano Competition – Houston (SUA, 2005).

Publicul român va avea şansa de a se bucura de acest eveniment aniversar şi la Bucureşti! Programul de la Chişinău va fi reluat la Sala Radio, în concertul susţinut de Orchestra de Cameră Radio miercuri, 23 martie (ora 19:00) , sub bagheta dirijorului Yuri Botnari şi cu participarea pianistului Sergey Kuznetsov.

Născut la Chişinău, Yuri Botnari şi-a început formarea muzicală studiind vioara, având talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compoziţie şi astfel a fost invitat în calitate de dirijor şi orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg. A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfecţionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistică fiind desăvârşită şi de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al cărui asistent a fost.

Dirijorul desfăşoară o intensă activitate artistică, dirijând numeroase orchestre simfonice din Rusia şi Europa. Activitatea sa recentă include concerte în Spania, Germania, Rusia, Corea, China etc. Yuri Botnari este cel căruia se datorează restaurarea cunoscutei Russian Music Society, fiind ales vice-preşedinte al acesteia. Este fondator şi, din anul 1995, dirijor principal al Moscow Great Hall Symphony a Conservatorului de Stat din Moscova. În prezent desfăşoară o bogată activitate artistică şi alături de Orchestra Filarmonicii din Moscova şi de Orchestra Filarmonicii din Barcelona. Dintre distincţiile obţinute de-a lungul timpului amintim Gold Medal for Symphony Conducting, fiind numit totodată „O minte strălucită a secolului al 21-lea” (2005).

Pianistul Sergey Kuznetsov a studiat la Conservatorul de Stat din Moscova. Şi-a perfecţionat apoi studiile la Universitatea de Muzică din Viena şi în Statele Unite, obţinând titlul de doctor la University of Southern California din Los Angeles. Activitatea sa artistică l-a purtat în întreaga lume: a cântat alături de Beijing Symphony sau Taipei Symphony, dar şi împreună cu Orchestra Conservatorului din Moscova, Almaty Philharmonic, Shenzhen Symphony ş.a. Sergey Kuznetsov acordă o atenţie deosebită educaţiei tinerilor prin muzică, el susţinând în Texas o serie de prelegeri pentru copiii proveniţi din familii modeste, care nu au acces la muzica clasică.

Numeroase premii internaţionale i-au adus recunoaşterea în întreaga lume: în 1999 a primit premiul I la A.M.A. Calabria International Competition (Italia), în 2000 a devenit laureat al concursului Alicia de Larrocha din Andorra, în 2003 a fost distins cu premiul II la Concursul Geza Anda din Zürich, unde a interpretat în finală Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Prokofiev, acompaniat de prestigiosul ansamblu Zurich Tonhalle Orchestra. Acest eveniment i-a adus şi premiul publicului şi, ca urmare a reuşitei sale, a fost invitat să evolueze în cadrul Festivalului de la Lucerna (Elveţia). Sergey Kuznetsov a fost apreciat în ultimii ani în concertele şi recitalurile susţinute în Rusia, Spania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Portugalia, Elveţia, Germania, Austria, Cehia, Turcia ş.a.