MUZEE CULINARE: Muzeul Perelor din Japonia

Singurul muzeu din Japonia dedicat perelor se află în oraşul Kurayoshi din Prefectura Tottori. Muzeul prezintă istoria perelor, modul în care sunt cultivate, precum şi comercializarea lor. La muzeu sunt expuse soiuri de pere din întreaga lume şi diverse pere asiatice, cunoscute în general sub denumirea de Nashi (în limba japoneză „nashi” înseamnă pară). În Japonia sunt peste 120 de varietăţi de Nashi.

sursa: http://tottrip.jp
sursa: http://tottrip.jp

Perele asiatice sunt cultivate de peste 3000 de ani. Pomii fructiferi erau adesea plantaţi în apropierea porţilor. Se considera că alungă ghinionul, asigură protecţia casei şi a familiei.

În anul 1850, aceste fructe au ajuns prin imigranţii chinezi şi japonezi în New York şi în California. Astăzi, perele asiatice se cultivă şi în Italia, Spania, Franţa, Germania, Chile, Australia şi Noua Zeelandă. Cea mai mare parte a producţiei din Statele Unite ale Americii provine din California şi Oregon, dar şi din Washington, Kentucky şi Alabama.

În Australia, perele asiatice sunt produse pentru a fi comercializate de mai bine de 25 de ani. În China, perele sunt foarte populare şi menţionate în proverbe şi zicători. În Japonia, fructele sunt recoltate în provinciile Chiba, Ibaraki, Tottori, Fukushima, Tochigi, Nagano, Niigata, Saitama. Floarea de păr este simbolul floral oficial al oraşului Kamagaya-Shi din Prefectra Chibi. În Coreea, fructele sunt cultivate şi consumate în cantităţi mari. În Nepal şi în Himalaya, în India, sunt cultivate la altitudine de aproximativ 1500 – 2000 de metri. Perele recoltate în Japonia ajung în Taiwan unde au devenit cadouri de lux, încă din anul 1997, iar consumul lor a crescut. În Cipru, perele au fost introduse în anul 2010 şi sunt în prezent cultivate în Kyperounta.

Perele asiatice sunt sărace în calorii, sunt o bună sursă de vitamina C (fiecare pară conţine 8% din necesarul zilnic), sunt bogate în fibre, ajută la scăderea nivelului colesterolului „rău” şi previn cancerul de colon. În medicina chineză sunt utilizate pentru detoxifierea organismului şi pentru a trata tusea, laringita, ulcerul, constipaţia. De asemenea, sunt folosite pentru a avea un ten sănătos şi a elimina cearcănele. Totodată, sunt bogate în calciu, fier, fosfor, magneziu şi potasiu.

Perele sunt specialităţi locale foarte apreciate în Prefectura Tottori din Japonia. Fructele, cunoscute sub numele de „pere Nijisseiki”, au un gust dulce-acrişor, sunt zemoase şi foarte aromate, amintind de pară, măr, ananas, pepene galben. Istoria cultivării perelor Nijisseiki a început în anul 1920. Numele ştiinţific este Pyrus pyrifolia Nijisseiki şi sunt supranumite „perele secolului 20”.

pere

Muzeul Perelor din Kurayoshi, Prefectura Tottori, este deschis pentru public din anul 2004 şi este singurul muzeu tematic din Japonia. În interiorul muzeului se află un păr uriaş, care are 74 de ani şi este simbolul parcului din oraş.

muzeul perelorÎn muzeu, vizitatorii pot afla mai multe despre modul în care perele sunt cultivate prin exponate, prin panouri informative şi prin filme documentare. De asemenea, muzeul organizează ateliere de lucru, cursuri de arte şi meserii în care sunt folosite florile şi fructele părului. La muzeu, turiştii pot gusta gratuit diferite soiuri de pere. În scop culinar, perele asiatice sunt folosite în sosuri, ca îndulcitor, în loc de zahăr sau pentru a marina carnea, în special cea de vită, la pregătirea salatelor de fructe, pentru prepararea gemului, compotului, diverselor tarte, budinci, creme şi îngheţate.

Magazinul muzeului oferă suveniruri şi o mare varietate de produse din pere, cum ar fi gem, ceai, compot, suc, nectar şi diverse tarte.

Muzeul este deschis pe tot parcursul anului, zilnic, între orele 9:00 – 17:00, cu excepţia sărbătorilor legale.

Ada Ionescu