Tort cu vișine din vișinată și nuci

Dacă nu avem inspirație, putem combina rețete deja cunoscute în variante noi! Am folosit pentru acest tort blatul de la tortul de nucă și crema fiartă cu multe gălbenușuri de la tortul de portocale, dar am înlocuit portocalele cu multe vișine “bețive” din vișinată.

DSCI2841

Blatul:

 

6 ouă

6 linguri de zahăr

10 linguri de nucă măcinată

3 linguri de pesmet

jumătate de plic de praf de copt

Gălbenușurile se amestecă cu zahărul, nuca măcinată și pesmetul, ulterior se adaugă praful de copt și albușurile bătute spumă tare. Se dă totul la cuptor la foc mic, într-o formă detașabilă de tort unsă cu unt și presărată cu pesmet. După ce aluatul trece testul scobitorii, se stinge focul și se lasă încă puțin în cuptor. Se scoate blatul din formă și se taie în două pe lungime, apoi se însiropează cu un sirop făcut din 150 ml de apă, 2 linguri de zahăr și o lingură de lichior de zmeură neagră (opțional), care se dă în clocot maxim un minut.

Crema:

8 gălbenușuri

1 pahar și jumătate de zahăr

3 căni de lapte

4 linguri cu vârf de făină

150 de grame de unt

200 de grame de vișine din vișinată

Un strop de lichior de zmeură neagră (sau orice alt lichior dulce care să se potrivească cu vișinele)

Gălbenușurile, zahărul, laptele și făina se amestecă bine la foc mic pană când compoziția începe să se închege și să se dezlipească de pereții vasului. După aceea se stinge focul și se adaugă cele 150 de grame de unt. Se lasă puțin la răcit, apoi se adaugă vișinele din vișinată (lăsând câteva mai frumoase pentru ornat)

Se asamblează tortul – se întinde peste prima felie de blat jumătate din cremă, se așează deasupra “capacul” și se întinde peste tort restul cremei. Deasupra se ornează cu vișine.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu