2016. március 22

Brüsszeli robbanások
Két robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, az indulási oldalon, és egy metróállomáson. A belga államügyészség közlése szerint terrortámadásokat követtek el Brüsszelben. Brüsszel tömegközlekedése teljesen megbénult.A detonáció nyomán lezérták a brüsszeli repülőteret,  amely megrongálódott, és a járatokat átirányitották. A füstölgő, helyenként rommá zúzott reptéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, mondotta a belga szövetségi ügyészség vezetője az RTBF közszolgálati tévécsatornának. A legfrissebb összesítés szerint a Brüsszelben két helyszínen elkövetett robbantássorozat nyomán 26 ember életét veszitette és 136 megsebesült, derült ki a hivatalos közleményekből. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03. 22)
Klaus Iohannis államfő aggodalmának adott hangot a brüsszeli robbanások után
Klaus Iohannis államfő aggodalmának adott hangot a brüsszeli robbanások után és kifejezte őszinte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, a belga hatóságoknak és Belgium valamennyi polgárának. Az államelnök szerint még nagyobb összefogásra van szükség és a terroristákkal szemben határozottan fel kell lépni. „Amennyiben bebizonyosodik, hogy Brüsszelben merénylet történt, azt jelenti, hogy a terrorizmus továbbra is Európa szivében van”, hangsúlyozta Klaus Iogannis. Lazăr Comănescu külügyminiszter is a terrorizmus elleni küzdelem fokozását szorgalmazta kedd délelőtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)
Külön biztonsági intézkedéseket hoztak a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren
A keddi, brüsszeli robbanások után külön biztonsági intézkedéseket hoztak a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren.  A Tarom légitársaság járatát, amely abban az időpontban kellet volna leszállnia a belga repülőtérre, amikor éppen bekövetkeztek a robbanások, átirányitották Aszterdam fele. Ugyanazon repülőgépnek, a brüsszeli idő szerint 10:20 perckor kellet volna felszállnia Bukarest fele, majd 16:50 órakor visszafordulnia Brüsszelben, de valószinüleg módosulni fog a járat menetrendje. A Blue Air fapados légitársaság is módositotta a Bákóból Brüsszelbe induló járatát. Legutóbbi információk szerint a Tarom légitársaság törölte öt keddi és szerdai brüsszeli járatát, de az ezekre váltott jegyeket elfogadják az Amszterdamba, Párizsba, Frankfurtba, Münchenbe vagy Londonba induló járatokon. Másrészt a kormány biztositott afelöl, hogy belső téren minden szükséges intézkedést meghoztak a biztonság fokozása érdekében. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egyelőre az ötfokozatú skála második, „elővigyázatos” szintjén tartja a terrorveszély miatti riasztást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)
Folytatódnak a tiltakozások a vajdahunyadi Energetikai Komplexumnál
Folytatódnak a tiltakozások a vajdahunyadi Energetikai Komplexumnál. A zsil-völgyi bányászok a kollektiv munkaszerződés egyoldalú felszámolása ellen tiltakoznak. Petru Nica, a „Muntele” Szakszervezeti Szövetség elnöke szeint „ha már megszünt a kollektiv munkaszerződés, a vállalatnak semmilyen pénzügyi kötelessége nincs a soron következő elbocsátottakkal szemben, akik kompenzált bérek nélkül, üres zsebbel távoznak”. A komplexum adminisztrációja még nem véglegsitette az átszervezési programot, de a becslések szerint mintegy ezer alkalmazott marad állás nélkül, úgy a bányászatban, ming az energetikai szektorban. A szakszervezetek csütörtökön újabb tárgyalásokba kezdenek az új kollektiv munkaszerződésről, miután kedden egyeztetnek a bányászokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)
A parlamenti szakbizottságok kedvezően véleményezték a TVR új igazgatótanácsának tagjait
A parlamenti  kultúrális bizottságok kedvezően véleményezték a román közszolgálati televizió  új igazgatótanácsának 13 tagját. A törvény értelmében a kormány és ay Elnöki Hivatal egy-egy javaslatot tett, a Szociáldemokrata Párt (PSD) három jelöltet nevezett meg, mig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) két tagot javasolt, mig az RMDSZ, az UNPR (Románia Fejlődéséért Országos Szövetség), az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) és a nemzeti kisebbségek – mások, mint a magyar kisebbség – , egy-egy javaslatot tettek.  A TVR alkalmazottjai  két kinevezett tagot javasoltak. A képviselőház plénuma kedd délután titkos szavazással szavaz a közszolgálati televizió új igazgatótanácsáról és az intézmény új igazgatójáról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.22)