Asistență acordată Greciei pentru a se întoarce migranții ilegali în Turcia

Douăzeci de state membre ale UE vor trimite în Grecia polițişti și experți în migrație pentru a ajuta autoritățile elene care au început ca de pe insule și continent să-i întoarcă pe toți migranții ilegali în Turcia, pe baza acordului între UE și Ankara, a anunțat luni, la Bruxelles, Comisia Europeană. Germania și Franța au spus clar că vor trimite 100 de experți în materie de azil și imigrație, precum și 200 de polițiști de frontieră în sprijinul Atenei și agenţiei europene Frontex pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii și stoparea afluxului de imigranți ilegali, aspecte pe care le-au convenit UE și Turcia.

Comisia Europeană a adoptat luni un regulament care permite ca din Turcia în UE să fie transferaţi 54.000 de refugiați care au dreptul de azil în Europa, cu acordul anterior existent privind strămutarea a 18.000 de refugiaţi. Prin acest acord s-a stabilit că UE pentru fiecare migrant întors în Turcia, care a venit în mod ilegal de pe teritoriul turcesc în Grecia, să accepte strămutarea unui refugiat de război din Turcia, după ce se constată că ar avea dreptul la azil în UE. Comisia Europeană a anunțat că opt nave ale Frontex și 28 de autobuze vor fi folosite pentru ca toţi migranții ilegali din Grecia să fie întorşi în Turcia.

Autorităţile greceşti au solicitat asistență de urgență, pentru că au stabilit că este foarte greu să pună în aplicare imediat şi în mod eficient acordul UE-Turcia, mai ales că peste week-end mai mult de 1.000 de migranți au ajuns din nou de pe coasta turcă pe insulele greceşti. UE s-a angajat să trimită autorităților elene 2.300 de traducători, judecătorii și ofițerii vamali, precum și 1.500 de experți pentru azil și 600 de specialiști în securitate.

www.beta.rs – 22 martie