2016.március 23

Klaus Iohannis államfő Törökországba látogat

Klaus Iohannis államfőt szerdán Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke fogadta, az ankarai Elnöki Hivatalban. A román államelnököt megérkezésekor katonai ceremóniával fogadták, amelynek keretében elénekelték a két ország nemzeti himnuszát. A román közszolgálati rádió kiküldött munkatársa szerint, Klaus Iohannis a nap első felében megtekintette az isztanbuli ”Sfânta Muceniţa Paraschevi” templomot. A román államfő szerdától három napos hivatalos látogatást tesz Törországban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Romániában nemzeti gyásznapot hirdettek csütörökre

Kormánydöntés értelmében csütörökön nemzeti gyásznapot tartanak a brüsszeli merényletek áldozatainak emlékére. Az ország közintézményein félárbocra engedik a lobogókat, a rádió és televízió-csatornákat és kulturális intézményeket pedig a kormány arra kérte, hogy műsorukat igazítsák a gyásznapról szóló döntéshez, tájékoztatott Dan Suciu kormányszóvivő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23) .

A parlament kvórum hiányában nem szavazta meg a TVR új elnökének kinevezését

A parlament kvórum hiányában nem szavazta meg a román közszolgálati televizió (TVR) új elnökének kinevezését. A javaslat elfogadásához szükséges 272 szavazat helyett mindössze 189 honatya jutatta kifejezésére opcióját. Valeriu Zgonea képviselőházi elnök közölte, hogy ilyen körülmények között újra összehivja március 29-re a parlamenti plénumot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Törvénytervezet a kiskorúak külföldi utazására vonatkozóan

A romániai bürokratikus procedúrák leegyszerűsitéséért tett erőfeszités keretében a kormány szerdán törvénytervezetet fogadott el a kiskorúak külföldi utazására vonatkozóan. A tervezet szerint, a szülőnek nem kell minden egyes alkalommal beleegyezését adnia, amikor gyermek külföldre utazik és a célországot sem kell pontosan megjelölnie. A kormány azt javasolta, hogy a szülő egyetértési nyilatkozata legyen érvényes három évig és hogy ne legyen kötelező megjelölni a kiskorú külföldi pontos útvonalát. A szerdai ülésen a kormány azt is elhatározta, hogy három miliárd 600 millió lejt bocsát a mezőgazdasági minisztérium rendelkezésére az agrártámogatások közvetlen kifizetése céljából, amit a gazdák forgótőkének használhatnak fel amig megérkezik a hasonló támogatás az Európai Bizottságtól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

A gazdálkodók a parlament épülete közelében tiltakoztak

Több, mint ezer, az egész országból érkezett gazdálkodó tűntetett Bukarestben a parlament épülete közelében. A tiltakozók az állattenyésztés támogatását követelték a román hatóságoktól, olyan intézkedések meghozásával, amelyek előmozditják a szubvenciók növelését és védelmet biztositanak a tej felvásárlási árának ingadozásakor. A gazdák nagyon dühösek voltak, s egy adott pillanatban a csendőrökkel lökdösődtek, közölte a román közszolgálati rádió tudósitója a helyszinről. Elégedetlenségükkel kapcsolatos kérdésre az egyik tűntető elmondta: „Követeljük a földeladások felfüggesztését a külföldiek előtt, a gyepterületekre vonatkozó törvény felülvizsgálását, valamint a tej – és a tejtermékek cimkézését”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.23)

Rozalia Gănciulescu