„Lovită în inimă”, Europa trebuie să reacţioneze, consideră presa franceză

Atacurile care au făcut peste 30 de morţi şi peste 200 de răniţi au vizat „inima” Europei şi aceasta trebuie să reacţioneze dând dovadă de unitate, comenta miercuri o presă franceză foarte emoţionată.
„Bruxelles-ul lovit de terorism”, titra cotidianul francez „Le Monde” pentru care, marţi 22 martie, Belgia a intrat într-un „scenariu de coşmar”.
„‘Europa lovită în inimă”, îşi exprima indignarea „Le Figaro”, „‘Europa atacată” titra şi ziarul „Les Echos”, la unison cu numeroase publicaţii franceze.
Fotografii cu răniţi şi supravieţuitori ai atacurilor care au vizat marţi dimineaţă aeroportul internaţional Zaventem şi staţia de metrou Maelbeck, în inima cartierului european din Bruxelles, se aflau pe prima pagină a tuturor ziarelor franceze, de altfel, ca pretutindeni în Europa.
„Oroare în inima Bruxelles-ului scria şi cotidianul „Libération”, iar „Le Parisien/Aujourd’hui en France” aprecia că este „război în Europa”.
Amintirea atacurilor din 13 noiembrie 2015 a fost reînviată. „Iată Bruxelles-ul şi Parisul devenite surori de sânge”, rezuma situaţia cotidianul regional din Alsacia (estul Franţei).
Solidar, „Libération” a publicat editorialul din cotidianul „La Libre Belgique” intitulat sobru „Să facem faţă”.
„A reacţiona” a fost verbul de căpătâi al editorialiştilor francezi. „Astăzi suntem toţi bruxelezi”, insista cotidianul economic „Les Echos”, denunţând „o lovitură doborâtoare împotriva Uniunii Europene”.
„În faţa unui inamic care se impune, Europa trebuie să existe atât ca forţă capabilă să lovească, dar şi ca una de protecţie”, scria „Le Figaro”.
„Oare, această Europă nu va reacţiona, va nega valorile care o ţin unită? A venit ceasul acţiunii”, continua „Libération”.
Desigur, Europa trebuie să reacţioneze, dar rămânând „fidelă tradiţiei umaniste”, insista şi „La Croix”. „Victima violenţei oarbe, Europa s-ar deda ea însăşi la violenţă dacă ar ceda tentaţiei de răzbunare şi acelei de a se considera ţapul ispăşitor”, explica mai departe cotidianul catolic citat.
Aceeaşi preocupare pentru o reacţie măsurată o manifesta şi ziarul comunist „L’Humanité” care avertiza că „ameninţarea va dura” şi că „reducerea şi eliminarea nu trebuie să fie reacţii de circumstanţă sau impulsuri de răzbunare”.
(www.afp.com)