Procurorul federal al Belgiei a susţinut o conferinţă de presă privind ultimele evoluţii după atacurile de la Bruxelles

Procurorul federal al Belgiei, Frederic Van Leeuw, a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat ultimele evoluţii în cazul atacurilor cu bombă care au avut loc marţi la Bruxelles.

Frederic Van Leeuw: Foarte repede, după numai 37 de secunde, a avut loc o a doua explozie. Imaginile arată trei suspecţi care s-au împărţit. Unul dintre atacatorii sinucigaşi a fost identificat. Este de naţionalitate belgiană. A mai fost identificată o persoană. Al treilea suspect, cel care poartă pălărie, a lăsat jos un bagaj foarte mare, după care a fugit în momentul exploziei. Bagajul acestuia conţinea cel mai mare dispozitiv exploziv. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, mulţumită profesionalismului personalului. Această persoană este în continuare căutată… Dispozitivul exploziv conţinea 15 kg de explozibil, introduşi în 15 litri de acetonă, detonatori. A mai fost o valiză pline cu cuie, care avea dispozitiv exploziv. La adresa Rue Max Roos au fost identificate şi alte materiale: un computer aparţinând lui Ibrahim el-Bakraoui… citez: „aş sfârşi într-o celulă”, închid citatul. Un al patrulea raid a avut loc ieri seară şi au fost operate arestări. O a cincea razie a avut loc în Arlon, având în vedere atacul de la staţia de metrou Maelbeek. Staţia Maelbeek este situată pe strada Loi, iar explozia a avut loc în al doilea vagon al metroului. Atacatorul sinucigaş a fost identificat, Khalid al-Bakraoui, de naţionalitate belgiană, care a fost identificat după amprente. Cei doi terorişti morţi au dosare criminale extrem de grele.

Experţii legişti, asistaţi de alte echipe de experţi, au fost în diferite scene ale crimei dar, în interesul anchetei, nu vă pot fi date informaţii suplimentare în acest moment. Biroul procurorului federeal înţelege că este nevoie de informaţie, dar aceasta trebuie verificată. În caz contrar ea poate să afecteze foarte mult ancheta. În situaţia actuală, 200 de persoane sunt rănite şi 31 au fost ucise. Din nefericire, aceste cifre se pot modifica în următoarele ore şi zile. Toate gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor. În cadrul raportului realizat după atacurile de la aeroportul Zaventem şi staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles, vă putem prezenta următoarele detalii: cât priveşte Aeroportul Internaţional din Bruxelles, prima explozie s-a petrecut la 22 martie, ora 7:59:20 la ghişeul 1 de la „Plecări”. Imediat după prima explozie, câteva secunde după ora 8:00, a avut loc a doua explozie, care s-a produs la un ghişeu separat. O fotografie a suspecţilor a fost dată publicităţii. Pe suspectul din mijloc şi pe unul din ceilalţi doi am reuşit să îi identificăm pe baza amprentelor. Este vorba de Ibrahim el-Bakraoui, născut pe 9 noiembrie 1986, este de naţionalitate belgiană. Al doilea suspect, din stânga fotografiei, nu am reuşit să îl identificăm încă. Al treilea suspect, cel cu jacheta deschisă la culoare şi pălărie, acesta a fugit din aeroport înainte de explozii, lăsând în urmă un bagaj foarte mare. După cercetări s-a stabilit că a fost cel mai mare dispozitiv exploziv dintre toate.

Echipele de genişti care au sosit au reuşit să controleze explozia şi, din fericire, nimeni nu a fost rănit mulţumită profesionalismului acelor servicii. Al treilea suspect neidentificat este căutat în continuare în acest moment. Doresc să vă prezint mandatul de arestare care a fost emis ieri. După investigaţii nu s-au găsit niciun fel de arme de foc care să fi aparţinut suspecţilor. Un şofer de taxi, care s-a prezentat voluntar la poliţie, a declarat că i-a luat pe cei trei suspecţi din Schaerbeek, de pe strada Max Roos nr. 4. Am efectuat imediat o percheziţie la acea adresă şi am descoperit 15 kg de explozitibili şi TATP (triacetonă triperoxid), 100 de litri de acetonă, 30 de litri de apă oxigenată şi alte materiale şi dispozitive, şuruburi, utilizate la confecţionarea bombelor artizanale. Au fost efectuate încă două percheziţii la alte două adrese de pe Max Roos, dar rezultatul a fost negativ. Într-un tomberon de pe aceeaşi stradă am descoperit un laptop care conţinea o scrisoare de adio a lui Ibrahim el-Bakraoui. În ceastă scrisoare, el scrie în franceză: „…şi nu mai există securitate şi riscuri, aş sfârşi într-o celulă”. O a patra locuinţă a fost percheziţionată ieri în Schaerbeek şi a fost reţinută o persoană pentru interogatoriu. Ulterior, au mai fost efectuate razii în Arlon, unde a fost reţinută o persoană pentru interogatoriu, dar a fost ulterior eliberată. În ce priveşte atacul de la staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles, explozia a avut loc în vagonul doi al trenului care mergea în direcţia a Loi. Primul vagon se afla deja în tunel în momentul exploziei. Autorul acestui atac a fost identificat pe baza amprentelor digitale ca fiind Khalid el-Bakraoui, născut La Bruxelles pe 12 ianuarie 1989, de naţionalitate belgiană şi frate al lui Ibrahim el-Bakraoui.

Continuă cercetările pe detalii tehnice şi ştiinţifice la trenul de metrou şi estimăm că investigaţiile vor continua multe ore şi zile de aici înainte. În prezent, nu putem să dăm publicităţii nicio altă informaţie pe parcursul anchetei. Vom difuza numai acele informaţii care nu vor afecta derularea anchetei. Cu tristeţe anunţ că a fost vorba de 270 de răniţi şi 31 de morţi. Aceste cifre, din nefericire, se pot modifica în următoarele zile. În numele tuturor serviciilor reprezentate la această masă, doresc să transmit compasiunea noastră tuturor victimelor şi familiilor lor.

CNN INTERNATIONAL – 23 martie