2016. március 24

Dacian Cioloş kormányfő kifejezte részvétét a brüsszeli terrortámadások után
Dacian Cioloş miniszterelnök beirta a nevét Belgium bukaresti nagykövetségén megnyitott részvétnyilvánitó könyvbe. A kormányfő felhivásában szolidaritásra szólitott a terrorizmus leküzdése céljából. Mint hozzáfűzte, a román hatóságok készültségi állapotban vannak, hogy azonnal közbeléphessenek az országunk elleni esetleges fenyegetésekkor. Belgium bukaresti nagykövetségén megnyitott részvételi könyvbe több politikus és nagykövet irta be nevét, köztük Ion Iliescu és Mircea Geoană is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03. 24)
Mintegy 70 millió informatikai riasztást fedeztek fel mostanig Romániában
Egy csütörtöki konferencián a szakemberek egyebek mellett s  kibertámadások megelőzéséséről tárgyaltak. Romániában több százezer számitőgép virussal fertőzött, mivel nem védelmezik a rendszereket. Florin Cosmoiu, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) keretében működő Cyberint Központ vezetője megjegyezte, hogy főleg a személyes jellegű adatok feldolgozásával megbizott cégeknek és közigazgatási szerveknek kell védelmezniük a számitógépeket és e vonatkozásban a kiberbiztonsági törvény nagyon hasznos lenne. Romániában mostanig mintegy 70 millió informatikai riasztást fedeztek fel, melyek közül mindössze két ezer érkezett a romániai rendszereken keresztül, a többi a külföldi számitógépek révén intézett kibertámadás volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)
Sztrájkolnak a családorvosok
Országos szinten mintegy 12 ezer egészségügyi dolgozó folytatta tiltakozását csütörtökön is az alacsony bérek és a munka normázása ellen. Az egészségügyi minisztérium székháza előtt néhány százan gyűltek egybe, felhiva a figyelmet az elsődleges orvosi ellátásnak kiutalt alacsony összegekre, valamint az általuk használt informatikai rendszerre, amely, lévén, hogy nem működik megfelelőképpen, elneheziti tevékenységüket, nyilatkozta Sandra Alexiu, a Családi Orvosok Országos Társaságának vezetője. A családi orvosok listás nyújtottak be a megyei egészségbiztositókhoz követeléseikről és problémáikról illetve egy memóriumot az egészségügyi minisztérium vezetőségéhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)
 A NATO szövetséges erők európai parancsnoka Kisinyóvba látogat
Philip Bigelow, a NATO szövetséges erők európai parancsnoka két napos hivatalos látogatást tesz Moldova Köztársaságban. A parancsnok csütörtökön Nicolae Timofti elnökkel  és Anatol Şalaru védelmi miniszterrel találkozott. Az ez utóbbival sorra került megbeszéléseken Bigelow tábornok megerősitette, hogy Moldova Köztársaság megbizható partner és számithat az USA és a NATO támogatására, kitűzött céljainak megvalósitásában. „Washington továbbra is támogatja Moldova Köztársaságot, hogy felkészült, a nemzetközi szabványoknak megfelelően kiképzett hadsereggel rendelkezzen. Az európai szövetséges erők főparancsnoka kisinyóvi látogatása egy regionális turné részét képezi, amely magába foglalja Grúziát is.  Mint ismeretes, Moldova Köztársaság 1992-ben, rövid időre függetlenségének kikiáltása után, vette fel a kapcsolatokat a NATO-val. Ugyanakkor csatlakozott az Észak-Atlanti Együttműködési Tanácshoz, mig 1994-ben a „Partnerség a békéért” elnevezésű NATO-programhoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)
„Romániának a korrupció megelőzésére kell összpontositania”
Az amerikai diplomáciai küldetés helyettes vezetője szerint Romániának a korrupció megelőzésére, valamint törvénykezésének tisztázására kell összpontositania, hogy ezáltal a külföldi üzletikörnek stabil körülményeket tudjon szavatolni. Dan Thompson úgy vélte, hogy a romániai magánszféra a legkedvezőbb helyzetben van, s segitheti a kormányt és a parlamentet a korrupció elleni küzdelemben, illetve a jobb üzletihangulat kialakitásában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.24)