2016. március 25

„Módositani kell” a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó törvényt

Módositani kell a terrorizmus megelőzésére és leküzdésére hivatott törvényt, nyilatkozta a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) ellenörzésével megbizott parlamenti bizottság elnöke. „E törvény módositása fontos, mivel megnövekedtek és változatosabbak lettek a terrorizmussal társult bűncselekmények”, magyarázta Georgian Pop, aki szerint a törvénymódositás révén számos olyan bűncselekmény, mint például a külföldi harcosok kiképzése, egyes európai állampolgárok toborozása és a dzsihadisták kiképzőtáboraiban való részvételének finanszirozása asszimilálható a terrorizmus fogalmával. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

Carmen Georgeta Negrilă birót választották a Központi Választási Iroda elnökének

A június 5-i helyhatósági választások perspektivájában a  legfelsőbb biróság hét birója titkos szavazattal Carmen Georgeta Negrilă birót választotta a Központi Választási Iroda (BEC) elnökévé, mig helyettesének Andreia Liana Constanda birót szavazták meg. A törvény értelmében a BEC összetételében szerepel az Állandó Választási Hatóság elnöke és alelnöke is, valamint a politikai pártok, politikai és választási szövetségek és a nemzeti kisebbség szervezeteinek képviselelői, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselője. Az Állandó Választási Hatóság szerint a június 5-i helyhatósági választásokon induló jelölteknek április 26-ig kell benyújtania versenybe lendülési szándékaikat, mig a választási kampány május 6-án kezdődik és június 4-én fejeződik be, reggel 7:00 órakor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

„Fenáll annak a gyanuja, hogy Romániában finanszirozzák a terrorizmust”

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus elleni Igazgatóság (DIICOT) keretében újból létrehozták a Terrorizmus Hivatalt, amelyet a terrorista bűncselekmények kivizsgálásáva biznak meg. Daniel Horodniceanu, a DIICOT főügyésze kijelentette: fennáll annak a gyanuja, hogy Romániában finanszirozzák a terrorizmust és ilyen körülmények között az igazgatóság keretébe újból létrehozták a Terrorizmus Hivatalt, amely kezdetben két ügyészből fog állni, akiket a terrorista bűncselekmények kivizsgálásával biznak meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

A Román Rendőrség Napja

A Román Rendőrség ma fennállásának 194.-ik napját ünnepli. Ez alkalommal, március 26-án, szombaton egyik bukaresti parkban rendezvényt szerveznek, melynek keretében bemutatják a nagyközönségnek a rendőri élet hétköznapjait. Ugyanakkor dijakot adnak át a Biztonság Olimpián részvevő tanulóknak, gimnázistáknak, illetve a bukaresti iskoláknak. A versenyzők makett formájában mutatják be azt, hogy hogyan képzelnek el egy rendőrségi körzetet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.25)

Andrei Demeny