Revista presei internaţionale – 25 martie 2016

Contextul european de securitate este tema centrală a presei, care analizează riscurile cu care se confruntă în acest moment mai multe state europene dar şi provocările pe care trebuie să le gestioneze instituţiile comunitare. Agenţia europeană de poliţie, Europol, lansează un avertisment potrivit căruia mai multe state sunt în pericol de a fi vizate de atentate teroriste şi în acelaşi timp solicită ţărilor membre să trimită personal suplimentar pentru a ajuta la lupta antiteroristă, scrie siteul Politico.eu. Directorul Europol afirmă că personalul suplimentar este necesar pentru a gestiona toate datele existente cu scopul de a înţelege amploarea ameninţării. Totodată, Europol transmite un mesaj Marii Britanii, arătând că o eventuală ieşire din Uniunea Europeană ar expune-o unor riscuri crescute de securitate, precizează The Guardian. În contextul anchetei care se desfăşoară în Belgia în legătură cu atacurile teroriste, Daily Mail sugerează că amploarea dezastrului de la aeroport ar fi putut fi mult mai mare, arătând că din cauza unei neînţelegeri, compania de la care au închiriat o maşină teroriştii a trimis un vehicul mai mic decât cel comandat. Astfel, una dintre bombe nu a mai putut fi transportată, arată Daily Mail. Sub titlul „Lovitura de graţie pentru un continent în derivă”, Courrier International arată că „teroriştii au lovit Europa chiar în inimă, într-unul dintre cele mai proaste momente ale sale. Acum, crizele pe care le cunoaşte continentul nu pot decât să se agraveze”. El Pais prezintă un posibil profil al atentatorilor, aratând că „traiectoriile lor nu sunt întotdeauna clar legate de fanatismul religios, ci mai curând de acel nihilism provenit din inadaptare şi marginalizare, din furia şi ura celor care nu mai au nimic de pierdut. Statul Islamic este cel care concepe planurile iar tinerii revoltaţi sunt cei care se aruncă în aer împotriva valorilor de libertate şi toleranţă pe care Europa le reprezintă şi pe care ei le reneagă făţiş”. Ce are de făcut în acest context Europa ne arată The New York Times, care opinează că „Uniunea trebuie să-şi întărească rapid securitatea pe aeroporturi, în gări, la metrou şi pe liniile feroviare” dar şi să dezvolte programele de protecţie a martorilor pentru a-i încuraja chiar pe membrii comunităţilor în care trăiesc teroriştii să ofere date despre ei.

Deşi umbrită de contextul european actual de securitate, decizia Tribunalului Internaţional pentru Fosta Iugoslavie de a-l condamna la 40 de ani de închisoare pe fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, pentru genocidul de la Srebrenica este comentată de presa internaţională. The Guardian scrie că „fostul politician este cel mai în vârstă lider din Balcani care a fost judecat la Tribunalul Penal de la Haga”. Publicaţia aminteşte că fostul preşedinte sârb Slobodan Milosevic a murit în 2006 în celula sa de la Haga înainte să primească verdictul în proces. Iar The Independent comentează că procesul lui Karadzic este unul dintre ultimele acte ale Tribunalului de la Haga în privinţa crimelor de război din fosta Iugoslavie.

După numeroase articole, comentarii sau previziuni legate de vizita preşedintelui Statelor Unite în Cuba, deplasarea în Argentina pare să rămână într-un con de umbră. The New Yorker comentează că vizita coincide cu a 40-a aniversare a loviturii de stat şi a instalării juntei militare. Confruntat cu proteste ale organizaţiilor civile, preşedintele Macri a dat curs solicitării acestora şi a înaintat liderului american cererea de declasificare a informaţiilor secrete privind implicarea SUA în lovitura din 1976, mai arată publicaţia. Iar The Washington Post subliniază că preşedintele american a adus omagii la Buenos Aires victimelor regimului militar care a venit la putere în urmă cu 40 de ani, sprijinit iniţial de Statele Unite.

Vizita preşedintelui american în Argentina, ţară majoritar catolică, se încheie cu puţin timp înaintea celebrării Paştelui. Lumea catolică se pregăteşte pentru sărbătoarea Învierii Domnului Isus, la Vatican având deja loc ritualurile specifice acestui eveniment. La Stampa scrie că după ce ieri a spălat picioarele unor refugiaţi sirieni din centrul Castelnuovo di Porto, în nordul Romei, papa Francisc a lansat un apel la pace. „Toţi suntem fraţi şi vrem să trăim în pace. Să arătăm cât de bine este să trăim împreună, ca fraţii, chiar dacă aparţinem unor culturi şi religii diferite”.

Florin Matei – Agenţia de presă RADOR