Ministrul de externe, Lazăr Comănescu, s-a întâlnit cu omologul său din Bosnia şi Herţegovina

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a convenit împreună cu omologul său din Bosnia şi Herţegovina asupra oportunităţii organizării unui forum la care să participe oameni de afaceri din cele două state. Totodată, România este gata sa împărtăşească Bosniei şi Herţegovinei experienţa sa din perioada de preaderare la Uniunea Europeană şi să furnizeze asistenţă fie tehnică, fie în materie de derulare a negocierilor, a mai anunţat Lazăr Comănescu.
Reporter: Carmen Gavrilă – Cei doi miniştri au analizat modalităţile concrete de consolidare a relaţiei bilaterale, dezvoltarea cooperării regionale şi felul în care România poate sprijini Bosnia şi Herţegovina să aibă o cooperare mai intensă cu Uniunea Europeană şi NATO. În condiţiile în care Bosnia şi-a depus, pe 15 februarie, candidatura al Uniunea Europeană, ministrul Lazăr Comănescu a exprimat disponibilitatea României să acorde asistenţă de specialitate şi expertiză în preaderare la Uniunea Europeană. Ministrul Lazăr Comănescu a insistat şi pe menţinerea suveranităţii şî integrităţii teritoriale a Bosniei şi Herţegovina ca elemente esenţiale pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest.
În contextul recentelor atacuri teroriste de la Bruxelles, Ankara şi Istanbul, cele două părţi au atras atenţia că e nevoie de intensificarea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene şi partenerii din vecinătate, inclusiv statele din Balcanii de Vest. Lazăr Comănescu a salutat măsurile adoptate de Sarajevo împotriva fenomenului luptătorilor străini:
Lazăr Comănescu: Am discutat despre importanţa întăririi cooperării între statele europene pentru a face faţă acestui flagel extraordinar care constatăm că, din păcate, se manifestă în forme tot mai violente, este vorba de terorism, şi am convenit că este nevoie de o intensificare substanţială a eforturilor tuturor guvernelor ţărilor noastre din Europa, şi nu numai, pentru a elimina din rădăcină acest fenomen care afectează întreaga comunitate internaţională.
Reporter: Lazăr Comănescu şi Igor Crnadak au analizat şi măsurile adoptate de Sarajevo pentru administrarea unui eventual aflux de emigranţi, deşi acest stat nu se află deocamdată pe ruta migraţiei. Cei doi miniştri au stabilit ca România şi Bosnia Herţegovina sa-şi intensifice cooperarea poliţienească şi în domeniul afacerilor interne. În ce priveşte latura economică, Lazăr Comănescu şi Igor Crnadak au stabilit organizarea unui forum de afaceri, între domeniile vizate fiind infrastructura şi energia.