MUZEE CULINARE: Muzeul Migdalei din Spania

Muzeul Migdalei este un spaţiu al cunoaşterii acestui fruct care este puternic legat de cultura mediteraneană. Situat în localitatea Zamoranos, provincia Cordoba, din Spania, într-o clădire foarte modernă, muzeul este o iniţiativă a afacerii familiei Morales. Compania comercializează, încă din anul 1910, atât în ţară, cât şi în străinătate, peste o sută de soiuri de migdale existente în Spania.

museodelaalmendra

Unic în zonă, Muzeul Migdalei Francisco Morales a fost deschis pentru vizitatori la începutul anului 2011 pentru a marca centenarul companiei.

Turiştii pot afla despre migdale, cultura acestora în Andaluzia, precum şi despre importanţa lor în gastronomie, medicină, economie, istorie, tradiţii şi simbolism. Totodată, Muzeul Migdalei oferă informaţii despre istoria companiei, dar şi despre aceste fructe şi proprietăţile lor extraordinare. Vizitatorii pot descoperi principalele soiuri de migdale spaniole, calităţile şi utilizarea lor.

În sala principală a muzeului este expusă o colecţie de maşini vechi folosite pentru prelucrarea migdalelor.

Andaluzia este prima regiune din Spania producătoare de migdale, urmată de Aragon şi Murcia, cu o suprafaţă cultivată de 150.000 de hectare şi o producţie medie de 40.000 de tone, în ultimii cinci ani.

migdaliMigdalii au fost cunoscuţi şi cultivaţi de civilizaţiile antice. De-a lungul istoriei, migdalele şi-au menţinut semnificaţia religioasă, etnică şi socială.

Migdalele sunt menţionate în Biblie ca aliment valoros şi simbol al speranţei. În Egiptul antic, fructele erau un ingredient rafinat al pâinii. În mormântul faraonului Tutankamon (1352 î.Hr.) s-au găsit migdale care erau menite să-l hrănească în călătoria lui în viaţa de apoi. Perşii şi arabii au preparat lapte din făină de migdale şi apă. Produsul era apreciat, atât ca băutură răcoritoare, cât şi ca ingredient în alte specialităţi culinare. Se consideră că migdalele provin din China şi Asia Centrală. Cei mai vechi migdali au fost descoperiţi în China. Migdalii au înflorit apoi în Spania şi Italia. În anul 1750 migdalii au fost aduşi din Spania în California. În America de Nord există obiceiul să se ofere tinerilor la nuntă migdale, acestea simbolizând copii, fericire, dragoste, sănătate şi noroc.

Astăzi, migdalii se cultivă în Franţa, Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Maroc, Tunisia şi Turcia. Spania este al doilea mare producător de migdale din lume, după California.

Din cele mai vechi timpuri, migdalele au fost un aliment de bază. Fructele conţin calciu, magneziu, fosfor, vitamina E, fitochimicale, de mare ajutor pentru a proteja împotriva bolilor cardiovasculare şi diferitelor forme de cancer. Migdalele sunt considerate un aliment ideal pentru persoanele care suferă de diabet, pentru copii şi pentru tineri. De asemenea, migdalele sunt folosite cu succes pentru a combate anemia şi au efecte benefice în cazurile de anorexie sau bulimie. Totodată, pot fi utilizate pentru tratamentul osteoporozei şi în cazurile de artrită. Se recomandă un consum de 15-20 de migdale pe zi. O porţie de migdale (20 – 25 de migdale) conţine la fel de mult calciu ca un sfert de cană de lapte. Sunt cele mai bune surse de vitamina E, sub formă de alfa-tacoferol, care ajută la prevenirea cancerului. De asemenea, o porţie de migdale conţine 12% din necesarul zilnic de proteine şi 35% din necesarul zilnic de vitamina E, antoxidant valoros ce luptă împotriva cancerului. Grăsimile din migdale sunt cunoscute ca grăsimi bune, mononesaturate. Migdalele conţin mai mult magneziu ca făina de ovăz sau spanacul. Un consum de cinci porţii de migdale pe săptămână scade riscul bolilor de inimă cu 50%. Consumul de migdale îmbunătăţeşte activitatea creierului şi previne apariţia bolii Alzheimer.

migdaleMigdalele sunt disponibile în mai multe forme (întregi, tăiate, sub formă de fulgi). Făina de migdale este fără gluten şi este o alternativă la făina de grâu. În bucătăriile lumii se folosesc pentru a prepara marţipan, nuga, diverse produse de patiserie, fursecuri, biscuiţi, prăjituri şi alte dulciuri sau deserturi. De asemenea, din migdale se produce ulei care este utilizat la preparate dulci sau sărate.

Revenind la muzeu, turiştii pot viziona filme documentare despre migdale şi istoria lor în sala de proiecţii audiovizuale. Muzeul organizează conferinţe şi expoziţii temporare. De asemenea, muzeul are un restaurant şi un magazin de suveniruri care oferă produse din şi cu migdale.

Muzeul Migdalei este deschis publicului vizitator de marţi până sâmbătă, între orele 10:00 – 14:00 şi 17:00 – 20:00, precum şi duminica, între orele 10:00 – 14:00.

(Sursa foto: www.museodelaalmendra.com)

Ada Ionescu