2016. március 28

Sinaian összeült a román-orosz vegyesbizottság

Tiz év szünet után, a hét végén, Sinaian összeült a kétoldalú kapcsolatok történelme során felmerült problémákat, illetve a román kincstár kérdését tanulmányozó  román-orosz vegyesbizottság. A külügyi közlemény tájékoztatása szerint a felek megállapodtak abban, hogy fellenditik e bizottság tevékenységét és szakértői munkacsoportokat hoznak létre a levéltári iratok kivizsgálására. A következő ülésszakot a jövő év második felében, Moszkvában szervezik meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Klaus Iohannis államfő részvétüzenetet intézett a Pakisztáni Iszlám Köztársaság elnökéhöz

A kelet-pakisztáni Lahor városban húsvétot ünneplő keresztények ellen elkövetett pokolgépes merénylet után Kluas Iohannis államfő a Pakisztáni Iszlám Köztársaság elnökéhöz intézett részvétüzenetében felháborodásának adott hangot e kegyetlen cselekedet miatt, amely a legfrissebb hétfői hivatalos adatok szerint több mint 70 áldozatot követelt, melyek nagyrésze nő és gyermek. Valeriu Zgonea képviselőházi elnök személyesen fejzte ki részvétét a Pakisztáni Iszlám Köztársaság nemzetgyűlésének elnökének, aki a napokban hivatalos látogatást tesz Bukarestben. Sardar Ayaz Sadiq igy nyilatkozott: „A terrorizmus elleni küzdelemben számitunk más országok támogatására. Ugyanakkor köszöntet mondok a Pakisztán népéhez intézett részvétnyilvánitó üzenetekért… Küzdünk az ilyen jellegű merényletek ellen és eltökélten elitéljük a terrorista cselekedetek bármilyen formáját”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Aradi ünnepségek Besszarábia és Románia Egyesülésének 98.-ik évfordulója alkalmából

Besszarábia és Románia Egyesülésének 98.-ik évfordulója alkalmából ünnepi rendezvényeket szerveztek Aradon. A helyi leányotthonnál emléktáblát lepleztek le az újraegyesitett román parlament első elnöke, Vasile Stroescu tiszteletére. Ezt követően történelmi szimpóziumot tartottak, több személyiség részvételével. Doru Bogdan professzor Besszarábia és Románia egyesülésének a jelentőségéről beszélt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Moldova Köztársaságnak kevés esélye van arra, hogy uniós tag legyen, ha nem rendezi a transzdnyeszteri konfliktust

Moldova Köztársaságnak kevés az esélye arra, hogy betagolódjon az Európai Unióba, ha nem rendezi a transzdnyeszteri konfliktust, vélekedett Gheorghe Bălan, integrációs kérdésekkel megbizott kisinyóvi miniszterelnök-helyettes.”Brüsszel nem fogad el más, Ciprushoz hasonló helyzetet, amely csatlakozott ugyan az Európai Unióhoz de továbbra is szecesszionista akciókkal szembesül. A legjobb megoldás a transznyeszteri konfliktus rendezésére a Dnyszter jobb partán elterülő régió fejlestése és vonzerejének növelése lenne”, hangsúlyozta Gheorghe Bălan miniszterelnök-helyettes. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

A Legfelsőbb Birói Tanács kedvezően láttomozta az igazságügyi miniszter javaslatát

A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) kedvezően láttomozta az igazságügyi miniszter javaslatát, mely szerint Laura Codruţa Kövesit válasszák meg újabb mandátumra az Országos Korrupcióellenes Ügyészég (DNA) élére. Raluca Prună  igazságügyi miniszter azzal támasztotta alá javaslatát, hogy Laura Codruţa Kövesi vezetése alatt a DNA figyelemre méltó eredményeket ért el. A CSM által egyöntetűen láttomozott javaslatot az igazságügyi miniszter megküldi Klaus Iohannis államfőnek, mivel a törvény értelmében az államelnök hivatott a DNA főügyészének a kinevezésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.28)

Rozalia Gănciulescu