„Haute couture/haute culture”, premieră într-un Istanbul aflat sub avertizare de risc ridicat de atentate teroriste

DSC04593Sâmbătă, 26 martie 2016, la Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul a fost adusă pentru prima dată colecția  „Haute couture/haute culture”. Premiera a fost dublată de faptul că treptele Institutului Cultural s-au transformat într-un podium de defilare de modă.

Chiar dacă strada pe care se află institutul a fost închisă sâmbătă, colecția de modă prezentată a fost primită cu aplauze și fără teamă de invitați. Fragmente de poezie și proză semnate de autori internaționali celebri au captat privirile celor din public. Citatele au fost inscripționate pe cele 28 de piese din colecția adusă la Istanbul. Creațiile au fost realizate de renumitul caricaturist și grafician Ion Barbu. Coregrafia și muzica pentru o seară irepetabilă au fost atent selectate de regizoarea Camelia Toma.

fataÎn descrierea pe care Ion Barbu a oferit-o conceptului „Haute couture/haute culture”, invitații au aflat că întreaga colecție face parte dintr-un proiect, demarat în urmă cu 6 ani, denumit „Poezia în cele patru elemente primordiale ale naturii”. Piesele haute couture reprezintă cel de-al patrulea element – focul. Conform declarațiilor artistului, întreaga colecție, formată din 150 de costume, va decora „Muzeul  Poeziei”, un proiect pe care Ion Barbu își dorește să îl transforme în realitate.

Prezentarea de modă a fost urmată de vernisajul unei expoziții de caricatură, semnată tot Ion Barbu: o selecție de cincizeci de poeți și scriitori români și străini, printre care Dan Lungu, Eugen Ionescu, Orhan Pamuk, Pablo Neruda, și alții.

DSC04491Partea a doua a evenimentului a inclus trei proiecții de filme de scurt-metraj: „Planeta Petrila”, „Colonia Rîsa-Plînsa” și „ Focul – unul dintre cele patru elemente primordiale ale poeziei”, realizator Ion Barbu.

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel/fax:(+90212) 292 43 45

email: icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro