În Israel, există o activitate de pionierat în domeniul cultivării canabisului pentu uz medical

În Israel, există o activitate de pionierat în domeniul cultivării canabisului pentu uz medical. După cum relatează corespondentul RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI, Dragoş Ciocârlan, în Israel, utilizarea canabisului în scop recreativ este strict interzisă.

Reporter: Dragoş Ciocârlan – Într-o locaţie fortificată din Israel, înconjurată cu sârmă ghimpată şi monitorizată video şi care poate fi confundată cu o bază militară, sunt cultivate 50.000 de plante pentru uz medical. Doar mirosul care pluteşte în aer trădează că este vorba de o cultură de canabis, într-o zonă care are un climat foarte bun pentru asemenea plante, cu 300 de zile însorite din an. Tamir Gedo este şeful unei societăţi autorizate pentru producerea şi distribuirea medicală a canabisului.

Utilizarea în scop recreativ este strict interzisă în Israel. S-a aprobat utilizarea terapiei medicale, încurajată pentru anumite boli, între altele cancer, epilepsie şi boli degenerative. În ultimul an, medicii israelieni, au prescris pentru aproximativ 25.000 de persoane. Scopul nu este pentru vindecare, ci doar pentru a uşura simptomele, suferinţele. Se fac cercetări pentru obţinerea unui produs purificat, cu efecte secundare minime, care poate fi administrat în doze precise. În incinta unităţii fortificate din Israel, unde se cultivă aceste plante, există sere şi laboratoare. Fiecare fir de plantă este monitorizat digital, se controlează parametrii biochimici. Cultura de canabis pentru uz medical necesită o supraveghere atentă a componentei active.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 martie