Republica Moldova speră în sprijinul României la obţinerea statutului de candidat la aderarea la UE, afirmă Marian Lupu

Republica Moldova speră ca preşedinţia României în Uniunea Europeană să ajute republica să obţină statutul de ţară-candidat la aderarea la această organizaţie în anul 2019, a declarat, luni, jurnaliştilor liderul Partidului Democrat al Republicii Moldova, Marian Lupu, care împreună cu Partidul Liberal controlează majoritatea parlamentară. „Noi avem ca obiectiv obţinerea statutului de ţară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană. O bună posibilitate pentru discutarea acestei probleme va apărea în anul 2019, când preşedinţia UE va fi preluată de România, iar până atunci noi va trebui să încheiem toate acţiunile pregătitoare” – a declarat Marian Lupu, comentând lansarea campaniei informaţionale „2019 – împreună în Europa”.

Potrivit afirmaţiilor europarlamentarului român, Victor Negrescu, cetăţenii Republicii Moldova trebuie informaţi în legătură cu avantajele aderării la UE. „Mai greu va fi să-i convingem pe partenerii europeni că Republica Moldova merită să primească această şansă, pentru care republica a muncit mult în ultimii ani” – a declarat deputatul român. Amintim că, în anul 2014, Republica Moldova a semnat un Acord de Asociere cu UE, care cuprinde şi un acord de liber schimb. În schimbul acestuia, Republica Moldova s-a angajat să îndeplinească o serie de cerinţe ale Bruxellesului în privinţa reformelor în sfera justiţiei, a finanţelor şi a administraţiei de stat.

La scurt timp, fostul premier moldovean, liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vladimir Filat, a promis cetăţenilor moldoveni obţinerea statutului de ţară-candidat până în 2016, însă termenul a fost prelungit în urma crizei politice izbucnite în republică.

www.tass.ru – 28 martie