Donald Trump, s-a pronunţat pentru diminuarea rolului SUA în NATO

Miliardarul american Donald Trump, favoritul republican la desemnarea în cursa finală pentru Casa Albă, s-a pronunţat zilele acestea pentru diminuarea rolului SUA în NATO. El a justificat aceasta prin faptul că implicarea Washingtonului a devenit prea costisitoare. Declaraţiile intervin la doar două zile înainte de summitul nuclear de la Washington , care va fi găzduit de preşedintele Barack Obama.
Reporter: Eugen Coroianu – NATO este învechit – a subliniat Donald Trump, într-un interviu acordat postului ABC, insistând că Alianţa Nord-Atlantică a fost creată într-o epocă diferită, când principala ameninţare pentru Occident era Uniunea Sovietică. În prezent, NATO este prost echipat pentru a lupta împotriva terorismului şi produce costuri prea mari pentru SUA – consideră Trump.
Donald Trump: Nu, nu consider că ar trebui să ne retragem din NATO. NATO a fost conceput într-un timp diferit, pe vremea când noi eram o ţară bogată. Acum, noi nu mai suntem bogaţi, ci ne împrumutăm. Ne împrumutăm inclusiv de la China, ceea ce este extraordinar. Lucrurile acum s-au schimbat, NATO ne costă o avere. Într-adevăr, protejează Europa, dar ne costă o mulţime de bani. Cred că distribuţia costurilor trebuie schimbată. Cred că NATO pleacă de la un concept bun, dar conceptul nu mai e acelaşi ca la înfiinţare.
Reporter: Ar trebui să reajustăm NATO. El poate fi redus şi poate fi reconfigurat, Îi poţi spune NATO dar va fi modificat – a precizat miliardarul american. Declaraţii controversate a făcut Trump şi într-un interviu pentru The New York Times, afirmând că ar fi dispus să retragă trupele din Japonia şi Coreea de Sud dacă aceste două state nu vor finanţa în mai mare măsură găzduirea militarilor americani. În Japonia, sunt desfăşuraţi în jur de 50.000 de militari, iar în Coreea de Sud 28.500. Tot referitor la politica americană faţă de Asia, candidatul Trump a mai spus că ar permite japoniei şi Coreii de Sud să-şi construiască propriile arme nucleare, pentru a nu mai depinde de SUA în apărarea împotriva vecinilor lor Coreea de Nord şi China – transmite Reuters. Reacţionând la unele din aceste declaraţii, contracandidatul republican Ted Cruz a numit opiniile cu privire la NATO drept catastrofal de prosteşti, iar pe trump depăşit de situaţie. Abandonarea Europei, retragerea din cea mai succes alianţă militară a timpurilor moderne este cu totul lipsită de sens – a afirmat senatorul Cruz, estimând că aceasta ar însemna predarea unei victorii uriaşe către Putin, unei victorii uriaşe către Statul Islamic. Alte declaraţii care au stârnit controverse au fost interzicerea temporară a intrării musulmanilor în SUA, Trump, şi trimiterea poliţiei să supravegheze cartierele de musulmani Ted Cruz. La rândul său, secretarul de stat american John Kerry, a afirmat că retorica din campania pentru învestitura republicană în cursa pentru Casa Albă este o ruşine pentru SUA – relatează AFP.
John Kerry: Peste tot unde merg, cu orice lider al lumii mă întâlnesc, toţi mă întreabă ce se întâmplă în America şi nu le vine să creadă ce văd. Cred că este corect să spunem că sunt toţi şocaţi. Nu ştiu unde se îndreaptă SUA. Le este dat peste cap sentimentul echilibrului. În privinţa garanţiilor pe care le oferim, a încrederii în noi, într-o anumită măsură trebuie să spun, din întrebările care ni se pun, îmi este clar că ceea ce se întâmplă acum este o ruşine pentru ţara noastră.
Reporter: Nu este clar însă la care dintre declaraţiile republicane s-a referit secretarul de stat Kerry.