Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu ambasadorul Canadei la Bucureşti

Astăzi, 29 martie, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a primit-o, la sediul M.Ap.N., pe E.S. Joanne Lemay, ambasadorul Canadei la Bucureşti.

Pe parcursul discuţiilor, ambele părţi au susţinut necesitatea continuării şi intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării, în actualul context regional şi internaţional de securitate, caracterizat de evoluţii deosebit de complexe şi provocatoare.

Ministrul român al apărării a exprimat apreciere pentru solidaritatea şi angajamentul solid al Canadei în implementarea măsurilor de asigurare a aliaţilor din flancul estic, menţionând prezenţa consistentă a forţelor armate canadiene la exerciţiile desfăşurate pe teritoriul ţării noastre şi în regiunea Mării Negre, în toate cele trei dimensiuni vizate – aeriană, terestră şi maritimă. A remarcat în mod special dislocarea detașamentelor aeriene canadiene, cu  aeronave CF-18 Hornet, în România, atât în anul 2014, la Câmpia Turzii, cât şi anul acesta, la Mihail Kogălniceanu.

Cei doi oficiali au consemnat progresul înregistrat în negocierea Înţelegerii tehnice dintre Ministerul Apărării Naţionale din România şi Departamentul Apărării Naţionale din Canada privind desfăşurarea exerciţiilor, activităţilor de instruire şi asigurarea sprijinului naţiunii gazdă.

În perspectiva summitului NATO din iulie 2016, a fost evidenţiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, cu o atenţie adecvată acordată unei posturi de descurajare şi apărare eficientă, bazată pe o prezenţă aliată robustă pe flancul de est al NATO.