2016. március 30

Továbbra sincs elnöke a közszolgálati televíziónak

Jövő hétre halasztották a közszolgálati televízió új vezérigazgatójának szakbizottsági megszavazását, miután az intézmény Igazgató Tanácsa az RMDSZ képviselőjének külföldön tartózkodása miatt nem tudott dönteni az igazgató személyéről. A televízió alkalmazottai Monica Ghiurcot a szociáldemokraták pedig Doina Gradeát javasolták az igazgatói tisztségre. Mindkét jelölt ugyanannyi szavazatot kapott, a parlamenti kulturális bizottságoknak pedig egyetlen javaslatot kell a plénum elé terjeszteniük, ezért a jövő héten ismét szavaznak a jelölt személyéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Ismét bérarányos lesz a gyereknevelési támogatás

Elfogadta a Képviselőház a törvénytervezetet, amely megszünteti a gyereknevelési támogatás összegének korlátozását. A jogszabály július 1-től lép érvénybe. A jogszabály törli a 3400 lejes felső határt. Ezután ismét a szülés előtti 12 havi fizetés átlaga 85 százalékának megfelelő összeget állapítanak meg a két év alatti gyerek nevelésére nyújtott támogatásként. Ennek összege azonban nem lehet kevesebb, mint a bruttó minimálbér 85 százaléka. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Regionális együttműködést sürget a SRI

A román hírszerzés fejleszteni akarja a terrorizmus megelőzésére irányuló partneri kapcsolatait, hangsúlyosan a regionális együttműködést – hangoztatta Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója a szolgálat évértékelő értekezlete után. Elmondta: tavaly 336 terroristagyanús külföldit utasítottak ki Romániából, vagy nem engedtek be az országba. A SRI a bevándorlási válságot is kockázati tényezőnek tekinti, és készen áll ennek kezelésére, ha tovább romlik a közel-keleti helyzet, illetve módosul a balkáni migránsútvonal. A szolgálat állománygyűlésén jelen lévő Klaus Iohannis államfő úgy vélte: a terrorfenyegetés riasztó növekedése közepette létfontosságú, hogy az európai titkosszolgálatok együttműködjenek és összehangolják tevékenységüket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Szociáldemokrata fölény a fővárosban

A bukarestiek majdnem 40 százaléka nem ért egyet Klaus Johannis államfő vezetési stílusával. Amennyiben holnap lennének a helyhatósági választások, a fővárosi lakosok többségükben a Szociáldemokrata Pártra adnák voksukat – derül ki a CURS közvélemény-kutató intézet felméréséből. A megkérdezettek 57 százaléka nem tartja magát semmilyen politikai ideológiához közel állónak, 21 százalékuk baloldalinak, 18 százalékuk jobboldalinak tartja magát, 4 százalékuk pedig nem válaszolt. A korrupció mértékével kapcsolatos kérdésre az alanyok 43 százaléka azt mondta, hogy nőtt az államelnök-választás után 41 százalék szerint változatlan maradt és csak 12 százalék érzi, hogy csökkent volna a korrupció. A megkérdezettek szavazási szándéka szerinti megoszlás a következő: a Szociáldemokrata Párt 35 százalék, a Nemzeti Liberális Párt 26 százalék, a Mentsük meg Bukaresttet Szövetség 11 százalék, a Liberális Demokrata Szövetség 10 százalék, a Népi Mozgalom Párt 5,8 százalék, az M10 párt 3,8, a Szövetség Románia Haladásáért 1,3 és a Nagy Románia Párt 1 százalék. A felmérés március 9-18 között készült 1090 személy megkérdezésével. A hibaküszöb ± 3 százalék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Újabb ítélet egy munkatábor-parancsnok ellen

Emberiesség elleni bűncselekményekért húsz év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti táblabíróság Ion Ficiort, a Duna-deltában felállított peripravai munkatábor egykori parancsnokát, akit több mint száz politikai fogoly haláláért tartanak felelősnek. Az ítélet nem jogerős. Peripraván fõleg a rendszer által ellenforradalmároknak tartott elítélteket, közöttük erdélyi ötvenhatosokat tartottak fogva, például Páskándi Géza írót, Páll Lajos festőművészt, Dávid Gyula irodalomtörténészt. A vád szerint a peripravai munkatábort azzal a céllal működtették, hogy “megsemmisítsék” a fogvatartottakat, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek. A 88 éves Ficior a második, bíróság elé állított volt kommunista börtönparancsnok. A hírhedt Ramnicu Sarat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Visinescut idén februárban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Andrei Demény