Preşedintele Turciei va participa la summit-ul privind securitatea nucleară de la Washington

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a plecat astăzi în SUA, unde va participa la summit-ul privind securitatea nucleară, dar nu va avea o întrevedere oficială cu preşedintele Barack Obama, fapt văzut de presa turcă şi internaţională drept un semn al răcirii relaţiilor dintre cei doi aliaţi. Preşedintele Turciei a spus însă că va discuta cu preşedintele american cu prilejul summit-ului, iar vicepreşedintele Joe Biden a anunţat că îl va primi joi, la Washington, pe liderul de la Ankara. Luminiţa Apostol.

Reporter: Vizita preşedintelui turc în SUA intervine într-un moment când între Ankara şi Washington tensiunile sunt în creştere, generate de războiul din Siria şi de criticile americane faţă de situaţia drepturilor omului în Turcia. Înainte de a pleca, pe Aeroportul din Istanbul, preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a spus că va avea o întâlnire cu preşedintele Obama la summit-ul dedicat securităţii nucleare, dar că nu ştie cât va dura, o informaţie confirmată pentru Agenţia Reuters şi de un responsabil al Administraţiei americane sub acoperirea anonimatului. Nu va fi însă o întâlnire tête-à-tête, singura de acest fel programată oficial fiind cea a preşedintelui american cu omologul său chinez.

Serviciile de presă ale vicepreşedintelui Joe Biden au anunţat în această seară că numărul doi american îl va primi pe preşedintele turc joi, la Washington. Nu este însă ceea ce îşi dorea Ankara. Cotidianul Wall Street Journal scrie în pagina sa de Internet că responsabilii turci au încercat luni de zile să programeze o întâlnire oficială a preşedintelui Erdoğan cu preşedintele Barack Obama. Ziarul citează şi înalţi responsabili ai Administraţiei americane care au spus că lipsa unei întrevederi oficiale Obama-Erdoğan nu trebuie interpretată negativ pentru că cei doi lideri au avut o întâlnire în noiembrie la summit-ul G20 din Turcia şi au vorbit la telefon în luna februarie. Wall Street Journal scrie totuşi că preşedintele turc va avea parte de o primire mult mai rece la Washington decât în 2013, când era prim-ministru al Turciei şi că deşi este un partener-cheie în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic, în soluţionarea crizei din Siria şi a crizei refugiaţilor el şi-a îndepărtat unii aliaţi din cauza atitudinii faţă de opozanţii interni şi faţă de minoritatea kurdă din Turcia. Joe Biden a vizitat Ankara în luna ianuarie, prilej cu care a spus că Turcia oferă un exemplu negativ când intimidează mass-media şi îi acuză pe unii intelectuali de trădare.

Pe de altă parte, Turcia este un aliat important al SUA în coaliţia internaţională care luptă împotriva grupării teroriste Statul Islamic, însă cei doi aliaţi au vederi diferite în ce îi priveşte pe kurzii din Siria, în timp ce SUA îi sprijină, inclusiv militar, pe kurzii sirieni şi susţin partidul lor, Partidul Democratice, considerând că ei sunt un atu pentru a înfrânge gruparea teroristă Statul Islamic, de cealaltă parte Turcia consideră că partidul kurzilor sirieni este aripa siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, formaţiunea minorităţii kurde din Turcia, aflată în guvern cu guvernul turc de aproape 30 de ani. Agenţia France Presse îl citează pe directorul biroului din Turcia al German Marshall Fund care spune că tensiunile dintre Ankara şi Washington vin din priorităţile lor diferite în Siria şi din percepţia diferită asupra partidului kurzilor sirieni. Özgür Ünlühisarcıklı a mai spus că Turcia şi SUA se calcă pe picioare în Siria şi că, până când nu îşi vor reconsidera abordările faţă de partidul kurzilor sirieni relaţia bilaterală va rămâne tensionată.

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 29 martie