RIA NOVOSTI: Kievul este dispus să recurgă la compromisuri în cazul eliberării Nadiei Savcenko

Autorităţile de la Kiev sunt dispuse să recurgă la orice compromisuri pentru eliberarea femeii-pilot ucrainene Nadia Savcenko, chiar şi prin intermediul unui schimb între pilotul ucrainean contra unor cetăţeni ruşi, a declarat consilierul şefului Consiliului de Securitate al Ucrainei, SBU, Iuri Tandit. Ucraina poartă negocieri despre un posibil schimb. Savcenko a fost acuzată de uciderea a doi jurnalişti ruşi de la postul public de televiziune VGTRK. Luni, presa anunţa că partea rusă le-ar fi propus autorităţilor Statelor Unite un schimb între Nadia Savcenko contra unui grup de cetăţeni ruşi din care fac parte Viktor But şi pilotul rus Konstantin Iaroşenko, aflaţi în detenţie în închisori americane.
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Peskov, a precizat că ştie despre aceste informaţii din presă, dar că nu dispune de niciun fel de date legate de acest schimb. Ambasada Statelor Unite la Moscova a precizat că nu examinează un posibil schimb între Savcenko contra Iaroşenko şi But.
„La ora actuală se duc consultări, inclusiv pe canale confidențiale, în vederea eliberării Nadiei Savcenko prin intermediul unui schimb. Partea rusă a propus o listă a concetățenilor săi în schimbul eliberării cărora este dispusă să o lase în libertate pe Nadia Savcenko”, a declarat o sursă bine informată. Pe lista respectivă figurează omul de afaceri Viktor But și pilotul Konstantin Iaroșcenko, condamnați în SUA la închisoare pe termen lung, precum și o serie de cetățeni ruși despre a căror activitate nu prea se vorbește în mod public, a indicat sursa citată. Amintim că Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a fost condamnată la 22 de ani de închisoare.

(www.ria.ru – 30 martie)