2016. március 31

 Április 1-től regisztrálhatnak a parlamenti választásokra a külföldön élő román állampolgárok

Románia külképviseletei április elsejétől elfogadják a külföldi állandó vagy ideiglenes lakhellyel rendelkező román állampolgárok regisztrációs kérelmét az idei parlamenti választásokon való részvételre. E célból, rendelkezésükre 90 nap áll, tájékoztatott Sorin Moise külügyi főtitkár. A regisztráció után és legkevesebb száz kérvény benyújtása nyomán a külföldi románok igényelhetik a lakhelyükhöz közelebb álló szavazókörzetek létrehozását, fűzte hozzá a külügyi képviselő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

Tiltakoztak a személyszállító és infrastruktúra-kezelő vasútvállalatok alkalmazottjai

A bérjogok kifizetésének megkésése miatt csütörtök reggel tiltakoztak a román állami vasúttársaság (CFR) személyszállító (CFR Călători) és infrastruktúra-kezelő (Infrastructură) vállalatainak alkalmazottjai, nyilatkozta a román közszolgálati rádiónak Viorel Istrate szakszervezeti vezető. Megjegyzendő, hogy szerdán jóváhagyták a CFR tevékenységére vonatkozó általános szerződéses feltételeket, amelyek a 2016 és 2020 közötti időszakra érvényesek, és e szerződés Hivatalos Közlönyben való közléséig az emlitett két vállallat vezetősége nem tudott eleget tenni a bérek egyrészének kifizetésére szükséges formaságoknak.A CFR közleménye szerint csütörtöktől biztositani tudják a bérek 50%-os kifizetését, mig a fennmaradt részt a napokban folyósitják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

EB-statisztika a közúti biztonságról

A közúti biztonsággal kapcsolatosan az Európai Bizottság által csütörtökön nyilvánosságra hozott statisztikai adatok szerint az Európai Unió tagállamai közül Romániában és Bulgáriában voltak a tavaly a legveszélyesebbek az országútak. A közlekedési balesetekre vonatkozó legmagasabb halálozási arányokat – a lakósok számához viszonyitva – Romániában éa Bulgáriában regisztrálták. A tavaly e két ország a közúti biztonság terén a legnagyobb problémákkal szembesült. A közúti balesetet szenvedett 135 ezer személy jelentős része gyalogos és biciklis volt, jegyzi meg az Európai Bizottság, amely első alkalommal közöl ilyen jellegű statisztikát. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

Csökken a villamosenergia ára

Április elsejétől átlag 2,4 %-kal csökken az energia ára a háztartási fogyasztók számára. Az Energiaszabályozó Hatóság a központosított szolgáltatásra kiírt versenytárgyalás nyomán szerdán jóváhagyta az április 1 és június 30-a közötti időszakra érvényes díjszabásokat. Az elektromos energia ára legutóbb januárban csökkent 3 és fél százalékkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)

Enyhíthetnek a dohányzásellenes törvényen

A szenátus jogi bizottsága kedvezően véleményezte a dohányzásellenes törvény több cikkelyét.Ennek értelmében enyhíthetnek a dohányzásellenes törvényen. A javaslat szerint zárt közterületnek olyan helyiség minősül, amelyet nemcsak két oldalról határol fal – mint ahogyan az a jelenlegi jogszabályban szerepel – hanem, amelyet teljesen körülvesznek a falak, és mennyezettel is rendelkezik.A kezdeményezést a továbbiakban a szenátusnak is meg kell vitatnia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.31)