Rada Supremă a Ucrainei face apel la comunitatea internaţională să nu permită interzicerea Medjilisului tătarilor din Crimeea

 Rada Supremă a Ucrainei a făcut apel la comunitatea internaţională să condamne interzicerea Medjilisului tătarilor din Crimeea de către autorităţile Crimeei şi a cerut tuturor liderilor mondiali şi figurilor publice să facă tot ce este necesar ca să-i apere pe tătarii din Crimeea de discriminarea şi persecuţiile din partea Federaţiei Ruse, se arată în mesajul adresat de Radă Organizaţiei Naţiunilor Unite, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Adunării Parlamentare a OSCE, liderilor mondiali şi tuturor membrilor comunităţiii internaţionale, transmite agenţia UNIAN. Apelul a fost susţinut de 233 din cei 318 de deputaţi ai poporului prezenţi în sală. Rada Supremă face apel la comunitatea internaţională să facă presiuni asupra Federaţiei Ruse, ca parte care încalcă drepturile şi libertăţile tătarilor din Crimeea şi Sevastopol, şi să contribuie la reluarea activităţii misiunilor internaţionale de monitorizare pentru drepturile omului din Crimeea.
În apel, i se cere Federaţiei Ruse „să înceteze imediat politica al cărei scop este încălcarea drepturilor omului şi a libertăţilor cetăţeanului în Crimeea, ca parte integrantă a teritoriului suveran al Ucrainei, inclusiv drepturile tătarilor din Crimeea, ca popor băştinaş”. În apel se face apel la comunitatea internaţională să condamne „acţiunile represive ale Federaţiei Ruse în Crimeea ocupată, acţiuni îndreptate împotriva drepturilor şi a libertăţilor omului, să dea dovadă de solidaritate şi să intensifice presiunile asupra Rusiei pentru a restabili jurisdicţia Ucrainei în cadrul frontierelor acesteia recunoscute pe plan internaţional”. (Medjilisul tătarilor din Crimeea este organul executiv al Kurultaiului, un consiliu reprezentativ ales al populaţiei tătarilor din Crimeea – n. trad.).

www.rosbalt.ru – 31 martie