Péter Szijjártó – Ungaria se concentrează asupra securităţii cibernetice

În cadrul summitului pentru securitatea nucleară, care s-a încheiat vineri, la Washington, Ungaria şi-a asumat dezvoltarea securităţii cibernetice în cadrul summitului pentru securitatea nucleară. Statele participante la acest summit şi-au stabilit obligaţiile şi au adoptat un document final, a declarat ministrul ungar de externe Agenţiei de Presă MTI. În a doua zi a summitului de la Washington, şefii de state şi de guverne au discutat pe secţiuni despre chestiunile legate de securitatea nucleară şi în special despre ameniţarea teroristă. Conducerea delegaţiei ungare a fost preluată vineri după-amiază de la premierul Viktor Orbán de şeful diplomaţiei ungare. Sintetizând lucrările şi participarea Ungariei la acest summit, Péter Szijjártó a menţionat că la întrunirile pe secţiuni au fost analizate ameninţarea teroristă şi detaliile privind lupta împotriva acesteia, printre care modalităţile de prevenire ca armele nucleare şi materialele radioactive să nu ajungă în mâinile teroriştilor, care ar putea fabrica aşa-numitele bombe murdare.

În opinia ministrului ungar de externe, lumea se confruntă azi cu cea mai brutală ameninţare teroristă din toate cele exitente până în pezent, deoarece organizaţia Statul Islamic, al-Qaida şi Boko Haram – care este activă mai ales în Africa – au constituit o reţea teroristă la nivel global. De aceea, este o chestiune fundamentală creşterea atenţiei, a controlului şi a acţiunii imediate. Azi este nevoie de o vigilenţă mai mare decât oricând, a subliniat Péter Szijjártó, care a precizat că „Ungaria a făcut multe lucruri şi până acum, a îndeplinit mai multe sarcini”. „De exemplu, Ungaria şi-a lichidat stocul de uraniu îmbogăţit, a consolidat securitatea materialelor radioactive, iar în ultimii ani, în vederea diminurăii traficului cu materiale radioactive, a instalat la graniţele sale 36 de aparate pentru măsurarea radiaţiilor radioactive şi a dotat cu aparate similare Poşta Ungară”, a precizat Péter Szijjártó. „Din punct de vedere nuclear, Ungaria este dezvoltată, iar sistemul său de securitate este excepţional”, a subliniat Péter Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare a mai spus că la summitul de la Washington a fost format un grup de contact care va supraveghea şi coordona respectarea obligaţiilor asumate la summit. „Alte summit-uri nucleare nu vor mai avea loc, acesta a fost al patrulea şi ultimul”, a conchis Péter Szijjártó.

MTI – 2 aprilie