Tancuri americane au sosit în Bulgaria

Informaţia conform căreia SUA vor trimite o brigadă blindată în Europa, inclusiv în Bulgaria, s-a dovedit a fi adevărată. „Desfăşurarea acestora reprezintă o reacţie la politica agresivă a Kremlinului”, a declarat şeful Comandamentului European al Forţelor Armate ale SUA, generalul Philip Breedlove.

Vineri, pe autostrada Trakia din Bulgaria au trecut câteva tiruri cu tehnică militară, o echipă a postului bulgar de televiziune Kanal 3 reuşind să filmeze transportul încărcăturii neobişnuite care se îndrepta în direcţia mării. Tancurile impresionante fuseseră acoperite cu o pânză albă simbolică, însă puteau fi văzute cu uşurinţă. În anul 2017, Pentagonul intenţionează să desfăşoare o brigadă de blindate în Europa de Est. Brigada va fi desfăşurată, prin rotaţie, în diverse state, inclusiv în România, Bulgaria şi Lituania.

„Acesta este un semnal fără echivoc. Dislocând acolo tehnică grea de luptă, SUA transmit statelor din Europa de Est şi Centrală că, ‘dacă simţiţi vreo ameninţare, în caz de necesitate, noi vom fi aici’. Noi creăm structuri, care ne permit să intervenim rapid”, a declarat directorul Centrului de informare din Berlin cu privire la securitatea transatlantică, Ottfried Nassauer. Pe hârtie, planul americanilor pare impresionant: 4.200 de militari, 250 de tancuri şi obuziere, echipamente militare și 1.700 de vehicule suplimentare.

www.novini.bg – 2 aprilie