Şapte lucruri pe care trebuie să le evităm înainte de a merge la culcare

O odihnă de calitate în timpul nopţii înseamnă mai mult decât a merge la culcare la momentul potrivit. Seara nu trebuie să fie stresantă sau agitată deoarece ne poate afecta somnul. Iată câteva sugestii pentru un somn odihnitor. Nu este recomandată utilizarea de dispozitive electronice înainte de culcare – privitul luminii ecranelor telefoanelor sau computerelor împiedică creierul să secrete hormonul melatonină, care atenţionează corpul că este timpul pentru somn.

Trebuie evitată administrarea de somnifere (doar dacă au fost prescrise de medic), pentru că acestea nu vor ajuta prea mult. Cele mai multe prezintă efecte secundare, cum ar fi dureri musculare şi pierderi de memorie, și pot, de asemenea, crea dependență. Nu se recomandă consumul de alcool înainte de a merge la culcare. În ciuda părerii unanime că somnul vine imediat după consumul de alcool, oamenii de ştiinţă au demonstrat că este mai dificil să adormim dacă bem ceva înainte. Atunci când organismul începe să proceseze alcoolul, metabolismul se accelerează și putem deveni foarte agitaţi.

Nu trebuie să lucrăm în pat sau în dormitor. În caz contrar, nu vom mai asocia acest loc cu odihna şi ne va fi mai greu să adormim. Nu se recomandă consumul de cafea sau băuturi cu cofeină după orele 17:00. Băutul unei singure cafele chiar şi cu şase ore înainte de culcare afectează calitatea somnului. Consumul alimentelor grase trebuie evitat cu cel puțin o oră înainte de culcare. Mai ales în cazul femeilor, acest lucru poate afecta atât calitatea, cât şi cantitatea somnului. Nici efortul fizic precum exerciţiile de tonifiere nu sunt recomandate înainte de culcare. Creşterea tensiunii arteriale şi a temperaturii corpului ne pot împiedica să adormim. În schimb, se recomandă practicarea de yoga sau exerciții de stretching, care ajută la relaxare.

(www.dnesplus.bg – 2 aprilie)